Teško pogođena napadima od 2015., Francuskoj je sigurnost jedna od središnjih točaka vanjske politike ali je taj pravac još ojačan dolaskom Emmanuela Macrona, u tolikoj mjeri da neki čak govore o “protuterorističkoj diplomaciji”.

“Apsolutan prioritet”, “ključan”: šef države spominje terorizam gotovo u svakoj prilici, radilo se o susretu sa šefom države ili govoru u domovini.

Jedna od njegovih prvih mjera bilo je osnivanje protuterorističke radne skupine u Elizejskoj palači, a jedno od prvih putovanja u inozemstvo bio je posjet francuskim postrojbama u Maliju.

Imenovao je za diplomaciju Jean-Yvesa Le Driana, utjecajnog bivšeg ministra obrane koji je pripremao francuske intervencije u Maliju, području Sahela, Iraku i Siriji a o kojima je odlučio bivši predsjednik Francois Hollande.

Stigavši u ministarstvo vanjskih poslova, Le Drian se angažirao oko “drukčijeg nastavka” svoje borbe “za sigurnost Francuza”.

No, radilo se o Libiji, Sahelu ili Siriji, riječi koje se koriste u okruženju šefa diplomacije su “pragmatizam”, “realizam” i “zaštita francuskih interesa”.

Prva putovanja Le Driana isključivo su posvećena sigurnosnim temama.

Posjetio je Tunis, Egipat, Alžir kako bi razgovarao o Libiji, a u utorak će biti u Moskvi radi Sirije.

Komentiraj