“PROTURUSKI STAV”: Moska optužuje SAD jer ne dozvoljava promatrače na izborima

Autor:

epa05589143 Voters participate in the first day of early voting for the 08 November general election at the Tucker Recreation Center in Tucker, Georgia, USA, 17 October 2016. Democrat Hillary Clinton faces Republican Donald Trump in the US presidential race.  EPA/ERIK S. LESSER

Rusija je u subotu intenzivirala sukob s SAD-om oko svoje ideje da na američke predsjedničke izbore pošalje promatrače, prozivajući ih za “proturuski” stav.
Moskva tvrdi da pokušava poslati svoje promatrače u nekoliko američkih saveznih država kako bi 8. studenog nadgledali izbore, no da im je zasada odbijeno sudjelovanje.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov optužuje američke dužnosnike da se oko tog pitanja ponašaju na “potpuno proturuski način”, prenosi državna novinska agencija RIA Novosti.

“Ako nas se odbija zbog političkih razloga, iz toga ćemo sami donijeti zaključke”, upozorio je.

“Naši američki kolege ne mogu računati da ćemo mi to u budućnosti jednostavno zaboraviti”, istaknuo je Rjabkov.

Glasnogovornik State Departmenta John Kirby u petak je optužio Moskvu za “PR trik”, te je odbacio bilo kakve optužbe o odbijanju ruskih promatrača.

Istaknuo je kako se Rusija nije htjela priključiti promatračkoj misiji Organizacije za sigurnost i suradnju (OESS).

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu objavilo je u petak kako je Moskva poslala nekoliko prijava lokalnim izbornim vijećima, tražeći da ih se upozna s izbornim procesom.

Primili su “većinom negativne odgovore, uključujući i prijetnje da će se njihov interes i prisutnost na biračkim mjestima moći protumačiti kao kriminalni čin”, prenosi veleposlanstvo.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)