Protjerana dopisnica BBC-a uoči parlamentarnih izbora: “Rusija mi je rekla da se ne mogu vratiti”

Dopisnica BBC-a Sarah Rainsford rekla je u subotu da je protjerana iz Rusije i da su joj rekli da se nikad neće moći vratiti u zemlju iz koje je godinama izvještavala i za koju navodi da se sve više zatvara u sebe.

Rusija je navela da je Rainsford, jedna od dvoje dopisnika BBC-a u Moskvi, poslana kući nakon što je London odbio dati vize ruskim novinarima.

Rainsford je u intervjuu za BBC rekla da je šokirana odlukom za koju vjeruje da je dio šire diplomatske igre u vrijeme srozavanja odnosa Rusije sa Zapadom.

Potez da joj se ne produlji ruska viza iza kolovoza činio se tehničke prirode, ali nije tako. “Protjerana sam”, rekla je Rainsford.

“Rečeno mi je (ruski dužnosnici) da se više nikad neću moći vratiti. To je poražavajuće na osobnoj razini.”

Rainsford, koja je na drugom ograničenom boravku u Moskvi, rekla je da je proživjela trećinu života u Rusiji i da je posvetila godine proučavanju te zemlje.

Vlasti se okomile na medije

Njezin odlazak odvija se uoči parlamentarnih izbora u rujnu. Ruske vlasti već su se okomile na domaće medije na ruskom jeziku, optužujući ih da se vode zlonamjernim stranim interesima s namjerom izazivanja nemira.

Rainsford je rekla da je priču Rusije postajalo sve teže ispričati u “opresivnom okruženju”.

“Ovo je jasan znak da su se stvari promijenile. To je još jedan zaista loš znak o stanju u Rusiji. Još jedan znak da se Rusija zatvara u sebe”, rekla je dopisnica.

BBC je pozvao Moskvu da preispita svoju odluku i opisao je “napadom na slobodu medija”.

Rusija je objavila da je više puta upozorila London da će uzvratiti na navodni progon ruskih novinara i problem s vizama u Britaniji.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]