PROTIVNO REZOLUCIJI: Rusija kritizira poziv američkih diplomata “disidenata”

FaH

Rusija je u petak kritizirala poziv pedesetak američkih diplomata “disidenata” da se vojno napadne sirijski režim, istaknuvši da je to protivno rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji.

“Postoje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koje treba poštivati”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov.

Poziv američkih diplomata “nije u skladu s rezolucijama, treba pregovarati i nastojati postići političko rješenje”, istaknuo je.

Rusko ministarstvo obrane izrazilo je “zabrinutost” zbog tog poziva.

Više od 50 diplomata State Departmenta potpisalo je interni dopis koji oštro kritizira američku politiku u Siriji, te poziva na vojne napade na vladu Bašara al-Asada kako bi se zaustavilo njegovo uporno kršenje primirja.  Dopis je potpisalo 51 srednje do visoko pozicioniranih službenika State Departmenta uključenih u savjetovanje oko politike u Siriji.

U dopisu se poziva na “ciljane vojne napade” na sirijsku vladu u svjetlu nedavnog skorog kolapsa primirja dogovorenog ranije ove godine, objavio je Wall Street Journal, citirajući kopiju dopisa koju su prvi objavili.

Napadi protiv Asadove vlade predstavili bi veliku promjenu u dugotrajnoj politici Obamine administracije koja nije direktno intervenirala u sirijskom građanskom ratu, iako je pozivala na političku tranziciju i Asadov odlazak.

Jedan američki dužnosnik koji nije potpisao dopis, ali ga je pročitao, rekao je Reutersu kako će Bijela kuća ostati protiv dublje američke vojne uključenosti u sirijskom sukobu, dodavši kako je teško da će ovaj dopis to promijeniti ili odvratiti fokus predsjednika Baracka Obame od borbe protiv militanata Islamske države.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]