U iščekivanju konačnih rezultata izbora u Pakistanu, bivša vladajuća stranka Pakistanska muslimanska liga – Nawaz (PML-N), priznala je izbornu pobjedu Imrana Khana, nekadašnje zvijezde kriketa i poznatog zavodnika koji sada može krenuti u potragu za koalicijskim partnerima, javljaju u petak agencije.

Khan je u četvrtak proglasio pobjedu na izborima koje su obilježili duga prebrojavanja listića i optužbe za namještanje rezultata koje su najviše stizale od pristaša zatočenog bivšeg premijera Navaza Šarifa. Šarifova stranka PML-N je ishod izbora, u zemlji gdje je kroz povijest vlast najčešće držala vojska, nazvala napadom na demokraciju.

Po posljednjim djelomičnim službenim rezultatima pakistanskog izbornog povjerenstva Khanov Pokret za pravdu u Pakistanu (PTI) osvojio je 115 mjesta u parlamentu od 272 zastupnika, Šarifov PML-N 62.

Šarif i njegova stranka optužuju neke elemente moćnih vojnih struktura da su sve učinili kako bi osujetili njihovu kampanju.

PML-N je do sada odbijala prihvatiti rezultat izbora no u petak su izgleda njegovi čelnici pokazali spremnost prihvatiti da će Khan biti novi premijer.

“Sjedit ćemo u oporbenim klupama unatoč svim našim ogradama”, rekao je Hamza Shehbaz Šarif, parlamentarac i nećak Navaza Šarifa, a Navazov brat Shehbaz Šarif i predsejdnik stranke je najavio da će biti “snažna oporba”.

Promatrački tim Europske unije primjetio je “nedostatak jednakosti” na izborima, pojašnjavajući da nisu svi koji su ušli u izbornu utrku imali iste šanse i prilike.

“Bez obzira na zakonske mjere koje su za cilj imale osigurati ravnopravne uvjete, zaključili smo da je nedostajalo jednakosti i jednakih mogućnosti”, rekao je na konferenciji za medije Michale Gahler, voditelj EU-ove misije.

U svom pobjedničkom govoru, Khan, koji je ušao u politiku 1966., izrazio je spremnost da se istraže optužbe za namještanje rezultata i poručio da će poboljšati odnose sa susjedima – Indijom i Afganistanom – te uspostaviti “obostrano korisne” veze sa SAD-om.

Svoju kampanju je uglavnom temeljio na borbi protiv korupcije. Deklarirani reformist, obećaje također “islamsku socijalnu državu” i “novi Pakistan”.

”Bog mi je dao šansu da dođem na vlast kako bih proveo ideologiju koju sam započeo prije 22 godine”, rekao je Khan u govoru u svojoj kući nedaleko od glavnog grada Islamabada.

Taj 65-godišnjak, poznat na Zapadu kao uspješan sportaš i zavodnik, danas u Pakistanu prikazuje daleko konzervativnije lice te često sa sobom nosi brojanicu.

“Igra na vjersku kartu”, ocjenjuje novinarka Arifa Noor.

Neki ga već pomalo posprdno zovu “taliban Khan”, prozivajući ga zbog poziva na dijalog s okrutnom pobunjeničkom skupinom i navodno savezništvo njegove stranke PTI s vjerskim tvrdolinijašom, “ocem talibana” Sami ul Haqom.

Nedavno je izjavio da je “feminizam srozao ulogu majke”.

No, njegovi ga pristaše, posebice mladi, vide kao osobu koja je nepodmitljiva i velikodušna te ističu da je nakon unosne sportske karijere dao sagraditi nekoliko bolnica i sveučilište. Srednjem sloju društva je, tvrde analitičari, dosadila raširena korupcija i dosta im je istih lidera iz tradicionalnih stranaka proizašlih iz prestižnih obitelji koji su monopolizirali vlast u zemlji.

Pakistan je trenutno u nezavidnoj situaciji jer mu prijeti ekonomska kriza i vjerojatno će zatražiti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), iako Khanova stranka PTI nije isključila mogućnost pomoći od Kine, najvećeg saveznika Islamabada.

Prije osnivanja Khanove stranke PTI, pakistanskom politikom, osim kada to nije bila vojna hunta, dominirale su dvije stranke – Šarifova Pakistanska muslimanska liga i Pakistanska narodna stranka Benazir Buto koja je ubijena u atentatu.

 

Komentiraj