Zaljevsko vijeće za suradnju (GCC) kojim dominira Saudijska Arabija u ponedjeljak je osudilo zakon što ga je prošli tjedan donio američki kongres koji dopušta obiteljima žrtava terorističkih napada 11. rujna da tuže Saudijsku Arabiju zbog počinjene štete.

Predstavnički dom američkog Kongresa u petak je jednoglasno potvrdio zakon Justice Against Sponsor of Terrorism Act, četiri mjeseca nakon što su ga prihvatili svi senatori, ali ga još treba potvrditi američki predsjednik Barack Obama.

Predsjednik šestočlanog GCC-a Abdullatif al-Zayani priopćio je kako je taj zakon “suprotan temeljima i načelima odnosa između država, kao i načelima suverenog imuniteta koji države uživaju”.

Obama se također protivi toj mjeri jer smatra da je u opreci s načelom imuniteta koje štiti države od civilnih i kaznenih tužbi.

“Taj zakon će promijeniti tradicionalno međunarodno pravo u pogledu imuniteta država. Predsjednik i dalje strahuje da bi taj zakon Sjedinjene Države učinio osjetljivima u drugim pravnim sustavima u svijetu”, objasnio je u svibnju glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Zakon bi omogućio obiteljima žrtava napada da tuže saudijsku vladu i dobiju odštete, ako njihova odgovornost bude potvrđena. Petnaest od 19 počinitelja terorističkog napada 11. rujna bili su Saudijci.

Komentiraj