epa

“Protiv Trumpove kandidatkinje na čelo CIA-e”

Republikanski senator John McCain izjavio je u srijedu da bi Senat trebao odbiti kandidatkinju američkog predsjednika Donalda Trumpa za ravnateljicu Središnje američke obavještajne agencije (CIA).

McCain, koji je bio mučen kao ratni zarobljenik u Vijetnamu, rekao je da Gina Haspel, koja je svjedočila u srijedu pred senatskim obavještajnim odborom, nije odagnala njegovu zabrinutost glede okrutnog programa ispitivanja osumnjičenih za terorizam nakon terorističkih napada na SAD 9. rujna 2001.

“Smatram da bi Senat trebao izvršiti svoju dužnost savjetovanja i suglasnosti i odbiti ovu kandidaturu”, rekao je McCain koji boluje od raka mozga i nije mjesecima bio u Senatu.

Haspel je zajamčila u srijedu u Kongresu da se CIA više neće služiti tehnikama prisilnog ispitivanja uvedenima nakon 11. rujna, a koje se smatraju mučenjem, pa čak ni ako to naredi predsjednik.

Haspel (61), je provela 33 godine u agenciji kojoj je sjedište u Langleyu u Virginiji i trebala bi postati prva žena na čelu te agencije. Njezino imenovanje potaknulo je polemiku jer je barem u jednom dijelu 2002. godine upravljala tajnim zatvorom CIA-e na Tajlandu, gdje su zatvorenici osumnjičeni za pripadnost al-Kaide bili često mučeni.

“Bezrezervno vam jamčim da pod mojim vodstvom CIA neće ponovo primjenjivati program ispitivanja i zatočenja pod pritiskom”, rekla je Haspel pred senatskim povjerenstvom koje treba potvrditi njezinu kandidaturu.

Tijekom tih ispitivanja primjenjivane su simulacije utapanja (“waterboarding”), a riječ je o tehnici koja je prema vojnoj doktrini nezakonita, ali su je dopustile najviše pravosudne instance i tadašnji predsjednik George W. Bush.

Prisilne metode ispitivanja zabranio je Bushov nasljednik Barack Obama.

“Moj moralni kodeks je čvrst. Neću dozvoliti CIA-i nastavak aktivnosti koje držim nemoralnim, iako su tehnički zakonite”, tvrdila je Haspel kada ju je jedan senator pitao bi li poslušala nalog predsjednika da ih upotrijebi.

“Nakon atentata 11. rujna bili smo zaduženi jamčiti da naša zemlja više neće biti napadnuta”, naglasila je. Kolege i ja smo u antiterorističkoj službi radili naporno svim sredstvima koja su nam bila na raspolaganju kako bismo jamčili da će naš zadatak biti uspješno izvršen.

Ona je također branila odluku uništenja stotinjak videokaseta na kojima su snimljene takve metode prisilnog ispitivanja osumnjičene osobe kako ne bi opasnosti bio izloženi agenti koji su ispitivali.

Gina Haspel uživa potpunu podršku Donalda Trumpa.

Komentiraj