PROTIV PRIZNAVANJA JERUZALEMA Abbas poziva arapske čelnike na djelovanje

epa

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u ponedjeljak je pojačao svoje djelovanje oko okupljanja bliskoistočnih država protiv američkog priznanja Jeruzalema kao izraelske prijestolnice, započevši svoje susrete s arapskim čelnicima u Kairu.

Abas se prvo susreo s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem koji je bio ključni posrednik u prošlim mirovnim preogovorima između Izraela i palestinskih frakcija.

Abas i Sisi su dogovorili nastavak koordinacije na visokoj razini i najavili da će iskoristiti široko rasprostranjeno odbacivanje američkog poteza kako bi sačuvali prava Palestinaca, priopćio je ured egipatskog predsjednika.

Arapske države osudile su prošlotjednu odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznavanju Izraela i obvezale su da će stvarati pritisak na međunarodna tijela da djeluju protiv nje. Arapska liga je u ponedjeljak održala izvanredan sastanak na tu temu u Kairu, prenosi egipatska agencija MENA.

Sisi je nakon odvojenog razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom rekao kako će američko preseljenje veleposlanstva u Jeruzalem imati “opasne posljedice za mir i sigurnost u regiji”.

Abas se neće susresti s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom tijekom njegovog posjeta Bliskom istoku kasnije ovog mjeseca, istaknuo je u subotu palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Maliki, a to su najavili i visoki islamski i kršćanski čelnici.

Komentiraj