PROTIV ODLUKE VLADE: Tisuće Poljaka izišle na ulice u obranu javnih medija

FaH

Deseci tisuća Poljaka okupili su se u subotu na ulicama više gradova širom zemlje prosvjedujući protiv odluke konzervativne vlade da stavi pod kontrolu javne medije.

Najveći prosvjed održan je u Varšavi gdje je ispred sjedišta javne televizije u središtu grada prosvjedovalo gotovo 20.000 ljudi.

Prosvjednici su mahali poljskim i europskim zastavama, izvikujući “Slobodni mediji, slobodna Poljska”, “Demokratski mediji!”, “U Varšavi smo, ne u Budimpešti”, “Ne cenzuri”, “Slobodni mediji glas su naroda a ne vlade”, “Vlada laže” i druge protuvladine poruke.

“Došao sam ovamo braniti javne medije od vlade”, rekao je Jacek Kisielewski (51), dodajući da se “još sjeća komunizma, propagande i cenzure i da ne želi da njegova djeca i unuci to ponovno dožive”.

“Danas žele kontrolirati javne medije, zatim će htjeti privatne, pa onda državu”, kazala je Ewa Stanislawska (45).

Ranije tijekom dana pred Kraljevskom palačom organiziran je bio prosvjed čiji su sudionici otpjevali europsku himnu Odu radosti mašući poljskom i europskom zastavom.

Prosvjedi, organizirani na poziv Odbora za obranu demokracije, građanske inicijative, održani su u 20-ak gradova širom zemlje, uključujući Gdanjsk, Wroclaw, Krakov i Poznanj, uglavnom pred sjedištima regionalnih redakcija javne televizije TVP. Okupilo se između 500 i nekoliko tisuća ljudi.

Poljski predsjednik Andrzej Duda proglasio je u četvrtak kontroverzni zakon o javnim medijima unatoč upozorenjima EU-a. Zakon stavlja javnu televiziju i radio pod kontrolu konzervativne vlade, koja je vlast preuzela u studenome.

Poljska vlada prije toga je pod kontrolu stavila Ustavni sud.

Komentiraj