PROTIV GRADNJE OGRADE: Merkel za obranu vanjskih granica EU kako bi se spriječio povratak nacionalizama

FaH

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak u Rimu europske kolege “u obranu vanjskih granica Europske unije” kako bi spriječili povratak nacionalizama, a sa svojim domaćinom, talijanskim premijerom Matteom Renzijem, usprotivila se austrijskom planu gradnje ograde na granici s Italijom.

“Od Mediterana do sjevernog pola” obrana granica EU “izazov je za budućnost Europe”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare održanoj s talijanskim premijerom Renzijem.

Radi se o “slobodi kretanja ljudi” u Europi, jednom od temeljnih načela Europske unije koje je utvrđeno Schengenskim sporazumom, rekla je Merkel prema agenciji AFP.

Italija i Njemačka čvrsto se protive austrijskom planu gradnje ograde na granici s Italijom, istaknuo je Renzi.

“Potpuno se tome protivimo i na neki način šokirani smo stajalištem naših austrijskih prijatelja”, rekao je talijanski premijer.

Austrija planira sagraditi ogradu na graničnom prijelazu Brenner prema Italiji. Brenner je jedan od graničnih prijelaza kojim se koriste migranti na putu prema bogatim zemljama sjeverne Europe.

Renzi je inzistirao na tome da EU donese “strategiju za Afriku” po uzoru na strategiju kojom su zemlje što leže na “‘balkanskoj ruti” zatvorile put kojim su stotine tisuća izbjeglica preko Turske i Grčke stizale u Europu u 2015. i početkom 2016.

Komentiraj