FaH

PROTIV ERDOGANA: U Koelnu prosvjeduju desetci tisuća Kurda

Desetci tisuća njemačkih Kurda prosvjedovali su u subotu u Koelnu protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nakon turske ofenzive na kurdske milicije u Siriji, tražeći oslobađanje svog vođe Abdullaha Ocalana.

Kako je javila njemačka agencija dipa, u prosvjedima je sudjelovalo 30.000 ljudi, što odgovara predviđanjima organizatora. U razgovoru za francusku agenciju AFP koelnska policija nije htjela potvrditi taj broj.

Skup koji je počeo u 9.30 sati, protekao je bez izgreda, rekla je glasnogovornica policije koja je za tu prigodu mobilizirala tisuću svojih pripadnika kako bi spriječila okršaje s turskim nacionalistima.

Prosvjednici, među kojima su mnogi nosili fotografiju kurdskog vođe Abdullaha Ocalana, tražili su njegovo puštanje iz zatvora. Povijesni vođa PKK-a (Kurdistanska radnička stranka) u zatvoru je od 1999.

Sudionici prosvjeda kritizirali su čistke koje provodi Erdogan nakon pokušaja frakcije turske vojske da sredinom srpnja izvede državni udar i osudili prošlotjedne turske napade na kurdske milicije. Ankara koja se bori i protiv džihadističke skupine Islamske države, želi zapravo spriječiti Kurde da stvore neprekinuto autonomno područje duž njezine sjeverne granice sa Sirijom.

Koncem srpnja četrdesetak tisuća Erdoganovih pristaša održalo je u Koelnu skup, ali je njemački ustavni sud zabranio Erdoganu da se obrati mnoštvu.

U Njemačkoj žive velika turska i kurdska zajednica koja je najveća u Europi, broji oko milijun ljudi.

Komentiraj