Prosvjetarski sindikati golemom većinom odbacili Plenkovićevu ponudu

Sindikati su se obratili javnosti s rezultatima izjašnjavanja o prijedlogu Vlade za preestanak štrajka, a pred novinarima su se pojavili Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

“Početkom rujna sindikati su pokrenuli štrajk nakon mirenja sa ciljem podizanja koeficijenta složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja”, rekao je Mihalinec, javlja Index.

“Upravo danas, nakon izjašnjavanja članstva o ponudi vlade, rezultat je sljedeći: u srednjim školama se odazvalo 14.046 zaposlenih. 12.491 je bio protiv ponude vlade, to je 88,93 posto”, rekao je Mihalinec.

“Odazvat ćemo se na svaki sastanak ako ga bude”, rekao je Mihalinec.

“Ono što odbijamo je govor mržnje koji se počeo širiti mrežama, mi to ne vodimo, ne organiziramo, mi nismo administratori”, rekao je Mihalinec i pozvao medije da ne objavljuju takve stvari.

“Cijela Hrvatska je ovo čekala, da vidi kakvi su rezultati izjašnjavaja. Rezultati nas ne iznenađuju. U osnovnim školama o ponudi vlade i nastavku štrajka pristupilo je 31.670 zaposlenika, to je izlaznost od 68 posto. 95,26 posto odbilo je ponudu vlade i izjasnilo se da se štrajk nastavlja”, rekla je Sanja Šprem.

“Zaposlenici detektiraju niz problema koje treba hitno riješiti”, rekla je Sanja Šprem. Dodala je da je to cijeli niz problema poput viška administracije i zabrane zapošljavanja.

“Vlada u ovom momentu, ovakvim odgovorom mora shvatiti da su naši zaposlenici koeficijent složenosti poslova poistovjetili s koeficijentom dostojanstva”, rekla je Šprem.

“Na našem prosvjedu najvažnija je riječ bila dostojanstvo”, dodala je.

“‘Štrajk ide dalje na valu nezdovoljstva, problemi se moraju početi rješavati”, dodala je.

“Mi smo vladi objasnili ključ problema, ključ je u koeficijentu složenosti poslova”, rekla je Sanja Šprem.

“Ja smatram da postoji ogromna odgovornost vlade prema sustavu obrazovanja. Upravo su premijer i vlada svojim postupcima doveli zaposlenike u 35. dan štrajka. Štrajk ide dalje. U ovom momentu najmudriji potez premijera je pozvati sindikate ponovo za stol. Ja ne inzistiram na tome, neka vlada pokaže mudrost”, rekla je Šprem.

“Pritisak rade svi, sve je žešći. Pritisak rade općine, ima niz pritisaka. Svakim momentom dolazi sve više informacija. Od prvog dana njegujemo korektnost, bilo koji oblik pritiska, bilo kojeg načelnika ili općina, to nije ono što treba činiti. Na pritisak se javlja bunt, više nema poslušnosti. 95 posto stanovnika je reklo ne, komunikacija je put rješavanju problema”, rekla je Šprem.

“Ne mogu prihvatiti da učitelji ne rade dobro. Čujem da mi živimo na jaslama privatnika, da ništa ne proizvodimo. Mi smo najveći proizvođači, ono što smo investirali na putu je Irsku i Njemačku”, rekla je Šprem.

Komentiraj