Prosvjednici u Hong Kongu mole članice G20 za pomoć

Prosvjednici u Hong Kongu u srijedu su dvama novim prosvjedima pokušali privući pozornost međunarodne zajednice na svoju borbu protiv spornog zakona o izručenju ususret summitu zemalja G20 u Japanu za vikend.

Prvi prosvjed u srijedu ujutro prošao je mirnom šetnjom građana Hong Konga dijelovima poslovnih četvrti, gdje su dostavili peticije u 19 konzulata koji su članovi G20, uključujući i Europsku uniju. Pozivaju te zemlje da rasprave sporni zakon tijekom dvodnevnog summita u Osaki.

Suočena s masovnim prosvjedima propekinška predsjednica vlade Hong Konga Carrie Lam odgodila je primjenu zakona koji bi vlastima omogućio izručenje kriminalaca u Kinu no prosvjednici traže potpuno povlačenje zakona.

“Zaustavljanje je apsolutno nedovoljno u usporedbi s povlačenjem”, kazala je prosvjednica Tanya Au, odjevena u majicu s natpisom “Oslobodite Hong Kong”.

Mnogi prosvjednici su u srijedu ujutro nosili maske i transparente s riječima “Predsjedniče Trump oslobodite Hong Kong”.

“Samo želimo pridobiti pozornost međunarodne zajednice, jer (Trump) će razgovarati s predsjednikom Xijem, i nadam se da će spomenuti tu temu i upozoriti na našu zabrinutost”, rekao je student koji je želio ostati anoniman zbog straha od posljedica.

Drugi prosvjed, u planu za srijedu navečer, održat će se u blizini sjedišta vlade Hong Konga.

U naporima da privuku još više pozornosti, stanovnici su prikupili 858.000 dolara i zakupili marketinški prostor kao bi objavili svoje poruke o zakonu o izručenju na prvim stranicama vodećih međunarodnih tiskovina, uključujući Financial Times i New York Times.

Kampanja je prikupila dvostruko više sredstava nego što je bilo planirano.

Komentiraj