Prosvjednici u Beogradu izražavaju sumnje u regularnost predsjedničkih izbora

HINA/ TANJUG/ RADE PRELIC/ ua

U Beogradu se u ponedjeljak navečer na prosvjedu okupilo nekoliko tisuća mladih, nezadovoljnih rezultatima predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio premijer Aleksandar Vučić, a skup su oko 18 sati započeli uglavnom studenti okupljeni posredstvom društvenih mreža.

Skup ispred srbijanskog parlamenta u Beograda, nazvan “Prosvjed protiv diktature”, pretvorio se u mirni mimohod  središnjim gradskim ulicama, tijekom kojeg je skupina postajala sve veća, a mnogi od njih tijekom prosvjeda dijele na društvenim mrežama snimke uživo s ulice, pozivajući da se prosvjeduje mirno, bez incidenata, nasilja i rušenja.

Pojedini beogradski elektronički mediji objavili su da su zgrade Skupštine i vlade Srbije gađane jajima i bocama.
Okupljeni na Facebook-grupi “Prosvjed protiv diktature”, sudionici su poručili da sve dok se ne proglase službeni rezultati postoji šansa za drugi krug te da “ništa nije završeno”, otvoreno sumnjajući u regularnost izbora.

Uz zviždaljke i skandiranje “Vučiću, lopove”, “Krađa”, “Gotov je”, “Nećemo te, Vučiću”, “Ostavke” skup je organiziran bez stranačkih obilježja i govornika, uz poruke da se “samo na ulici može nešto uraditi”.

“Dođite i podržite svoje mišljenje. Vrijeme je da iskoristimo internet za ono što ne možemo ništa drugo u ovoj državi, a to je organizacija slobodnog glasa i realan osjećaj da možemo nešto promijeniti”, navodi se u pozivu “#Dijelite_dalje” objavljenom na Facebooku.

Povorka je išla od Skupštine Srbije, ka Trgu Republike, potom pored Radio-televizije Srbije do zgrade vlade, te do sjedišta Republičkog izbornog povjerenstva (RIK), da bi se ponovo, u još većem broju, sudionici okupili ispred Skupštine Srbije, pa je nekoliko središnjih ulica zatvoreno za promet.

Elektronički mediji javljaju i o prosvjedima organiziranim posredstavom društvenih mreža i u Novom Sadu i Nišu.

Na predsjedničkim izborima u Srbiji u nedjelju pobjedu je proglasio aktualni srbijanski premijer Aleksandar Vučić sa 55,1 posto ili 1.845.736 osvojenih glasova.

Po nepotpunim službenim rezultatima Republičkog izbornog povjerenstva na predsjedničkim izborima u nedjelju glasovalo je 3.349.756 građana, odnosno 54,6 posto upisanih birača, a drugi po broju osvojenih glasova je bivši pučki pravobranitelj Saša Janković sa 16,27 posto.

Na trećem mjestu je Luka Maksimović, alias Ljubiša Preletačević Beli koji je, rugajući se tijekom kampanje političarima i političkom životu u Srbiji, uspio dobiti ,44 posto ili glasove 316.068 birača.

Komentiraj