Prosvjednici provalili u Kongres, policija traži pojačanja, evakuiran potpredsjednik SAD-a

Prosvjednici pred Capitolom, zgradom američkog parlamenta u Washingtonu, probili su policijske barikade i ušli u zgradu Kongresa, javio je CNN.

Policija je pozvala pojačanje, a evakuiran je potpredsjednik SAD-a i neki kongresnici.

CNN je objavio fotografiju prosvjednika koji sjedi na mjestu predsjednika Senata, u glavnoj senatskoj dvorani. To znači da su prosvjednici dospjeli do najvažnijih svečanih dvorana Kongresa.

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser proglasila je policijski sat od šest poslije podne u srijedu do šest ujutro u četvrtak.

U srijedu je poraženi predsjednik Donald Trump pred Capitol izveo tisuće prosvjednika koji uporno zahtijevaju poništenje rezultata izbora i proglašenje Trumpa predsjednikom, usprkos činjenici da nijedna američka institucija nije pronašla dokaze o izbornoj prevari.

Trump ne odustaje: tisuće izveo na ulice, potpredsjednika Pencea poziva da ga slijedi

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je pristaše da “ostanu mirni” nakon što su se sukobili s policijom i upali u zgradu Kongresa.

“Molim vas podržite našu policiju u Kapitolu i snage sigurnosti. Oni su uistinu na strani naše Zemlje. Ostanite mirni”, tvitao je.

Trump se ranije obratio pristašama u blizini Bijele kuće i ponovio neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari te pozvao gomilu da krene prema Kapitolu.

Oni su potom probili nekoliko slojeva policijskih blokada i upali u zgradu Kongresa za vrijeme sjednice na kojoj je trebala biti potvrđena pobjeda Joe Bidena.

Potpredsjednika Mikea Pencea koji je vodio sjednicu policija je odvela na sigurnu lokaciju. U tijeku je evakuacija zastupnika kojima je prethodno rečeno da uzmu gas maske i budu ih spremni upotrijebiti.

Trump je u međuvremenu na Twitteru osudio Pencea “koji nije imao hrabrosti zaštititi zemlju i ustav” pošto nije jednostrano blokirao verifikaciju elektorskih glasova.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]