Prosvjednici iz Kapitola ukrali dva računala. To je prijetnja nacionalnoj sigurnosti, tvrde sigurnosne službe

Najmanje dva računala ukradena su iz američkog Kapitola tijekom nasilnih prosvjeda Trumpovih pristaša u srijedu, a jedno od računala nestalo je iz ureda predsjednice Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi, što je ozbiljno zabrinulo američke sigurnosne službe, donosi The Guardian.

Asistent iz njezina ureda potvrdio je da je ukradeno jedno računalo, ali da se ono koristilo za prezentacije. Više o informacijama koje se nalaze u računalu nisu iznijeli u javnost.

Drugo računalo ukradeno je iz ureda demokratskog senatora Jeffa Merkleya savezne države Oregon. Državni tužitelj Michael Sherwin poručio je kako krađe računala potencijalno predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Krađa računala glavna je briga nakon što je rulja, koju je potaknuo Trump, upala u Kapitol kako bi spriječili certifikaciju pobjede Joea Bidena.

Podsjetimo, djelatnici Kapitola brzo su natjerani u skloništa, ostavljajući brojne uređaje lako dostupnima kradljivcima. Fotografije koje su sami prosvjednici objavili svjedoče kako su imali pristup računalima, uključujući i računalo Nancy Pelosi na kojem je vidljiva njezina elektronička pošte.

“Vrlo je vjerojatno da na laptopu ima podataka, pristup zajedničkim folderima ili drugih korisnih informacija koje bi oni koji traže nešto za pregovaranje ili osvetu mogli iskoristiti”, rekao je Brandon Hoffman, stručnjak za informatičku sigurnost tvrtke NetEnrich.

Nije poznato što je još ukradeno tokom kaosa. Neki brinu jesu li prosvjednici instalirali štetne programe na računalo, kojima bi mogli zaraziti ostale uređaje.

Komentiraj