Prosvjednici blokirali jednu od ključnih prometnica u Moskvi

Prosvjednici, koji zahtijevaju da se opoziciji dozvoli kandidiranje na lokalnim izborima u Moskvi ove godine, kratko su u subotu uspjeli zaustaviti promet na središnjem moskovskom kružnom toku, jednoj od ključnih prometnih arterija ruske prijestolnice.

Prosvjednici su prepriječili cestu nakon što je ruska policija uhitila više od 600 osoba, uključujući istaknute aktiviste, rekli su svjedoici za agenciju Reuters.

Incident se dogodio oko 2,5 kilometara od Kremlja nakon što su prosvjednici zaobišli policijsko vozilo koje im je htjelo zapriječiti put.

Promet se nastavio nakon što je teško oklopljeni policajac rastjerao gomilu.

Ruska oporba je u središtu Moskve u subotu održavala prosvjed zbog nepravednog isključivanja njihovih kandidata iz sudjelovanja u lokalnim izborima u Moskvi 8. rujna.

Oporba je ranije najavila prosvjed ispred moskovske gradske vijećnice, koji su vlasti proglasile ilegalnim.

Prema ruskoj policiji prosvjedovalo je više od 3 500 ljudi, od kojih je, otprilike, 700 novinara i blogera.

Nevladina organizacija ONV-Info rekla je kako je policija privela najmanje 638 osoba prije ili tijekom subotnjeg prosvjeda.

Moskovske vlasti tvrde da kandidatima nije omogućeno sudjelovanje u izborima jer nisu prikupili dovoljan broj potpisa, što oporba demantira.

U srijedu je oporbenjaku i velikom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom, koji je i pozvao na održavanje prosvjeda, određen pritvor u trajanju od 30 dana.

Komentiraj