Prosvjednici biciklima došli na frankfurtski auto show i traže manje vožnje automobilima

Tisuće prosvjednika okupilo se u subotu, prvog dana frankfurtskog auto showa (IAA), istaknuvši zahtjeve za povećanjem ekološki prihvatljivog prijevoza, zbog čega je većina na prosvjed došla biciklom.

Organizatori kažu da je oko 25 tisuća ljudi došlo poslijepodne na prosvjed, ispred auto showa, od kojih je 18 tisuća došlo biciklom.

Vlasti su zatvorile dijelove autocesta A661 i A648 kako bi omogućili prolaz gomili biciklista.

Ekološki aktivisti pridružili su se, pod hashtagom #aussteigen, referirajući se na zahtjev za zabranom motora s unutarnjim izgaranjem te na tranziciju prema ekološkoj mobilnosti i drugim oblicima klimatski neutralnog prijevoza, poput bicikliranja i javnog prijevoza.

Izrađene su upute za prosvjednike s kartom biciklističkih staza, pomoću kojih su se biciklisti mogli pridružiti prosvjedu.

Biciklistički prosvjedi počeli su u nekoliko okolnih većih gradova, uključujući Giessen, Aschaffenburg, Darmstadt, Mannheim, Mainz i Wiesbaden.

Proizvođači predstavljaju nove modele automobila na auto showu IAA, koji je otvorila kancelarka Angela Merkel u četvrtak.

Merkel je tada nahvalila automobilsku industriju zbog napretka u razvoju klimatski neutralnih tehnologija.

Ekološki aktivisti, pak, kritiziraju automobilsku industriju da je započela prekasno s tranzicijom prema ekološkoj mobilnosti te je kritiziraju zbog izbjegavanja odgovornosti za zagađenje zraka.

Komentiraj