FaH

PROSVJEDNI SKUP U MOSTARU: Zataškavanje ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića

Više od tisuću građana prosvjedovalo je u utorak u Mostara protiv zataškavanja ubojstva zapovjednika Hrvatskoga vijeća obrane u Bihaću generala Vlade Šantića koji je nestao na današnji dan prije 21 godinu, te je sa skupa zatraženo da Državno odvjetništvo BiH preuzme i procesuira taj slučaj.

Obitelj pokojnog Šantića je položila vijence i zapalila svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima među kojima je i Vlado Šantić, te se skupu obratio njegov sin Duje koji je za nestanak i ubojstvo optužio generala Armije BiH Atifa Dudakovića.
“Ja osobno držim odgovornim generala Armije BiH Atifa Dudakovića i zapovjednika vojne policije Hamdiju Abdića Tigra, gospodare života i smrti te davne ratne 1995. u bihaćkom džepu”, rekao je je Duje Šantić na skupu kojega je organizirala Šantićeva obitelj zajedno s braniteljskim udrugama.

Pozvao je Državno odvjetništvo BiH da preuzme spis od županijskog državnog odvjetništva u Bihaću koje je ovaj ratni zločin preinačilo u civilno ubojstvo, što je ocijenio zataškavanjem slučaja.
“Preuzmite spis generala Vlade Šantića i profesionalno, bez ikakvog uplitanja sa strane završite svoj dio posla. Moja obitelj želi samo istinu, smiraj i da dostojanstveno pokopamo zemne ostatke supruga, oca koji je bio legenda Domovinskog rata i koji je neizmjerno volio svoj dom i hrvatski narod”, rekao je Duje Šantić.
Jagoda Šantić, supruga generala HVO-a Vlade Šantića, zaposlenica hrvatskog ministarstva branitelja, izjavila je kako se slučaj ubojstva mogao brzo rasvijetliti, no da institucije BiH nisu ništa poduzele.
“Iza nas je 21 godina agonije, a svaka nova godina je gora od prethodne. Samo tražimo da se pronađu ostaci moga supruga, da se konačno sazna istina o njegovoj sudbini”, kazala je Jagoda Šantić.

General Vlado Šantić je na današnji dan 1995. odveden iz zapovjedništva HVO-a u Bihaću po nalogu generala Armije BiH Atifa Dudakovića u hotel Sedra. Prema navodima iz optužnice  tu je premlaćen, te ponovno odveden u sjedište vojne policije Armije BiH i zlostavljan nakon čega je ubijen s četiri metka u obiteljskoj kući punca jednoga od osumnjičenih osoba. Prema istim navodima, Šantićevo tijelo je ubačeno u bačvu u koju su dosuti benzin, nafta i razrjeđivač te je zatim bačva zakopana nedaleko Bihaća. Istražitelji su pronašli ovu bačvu, no DNK analiza tih posmrtnih ostataka nikada nije napravljena. U međuvremenu je županijsko državno odvjetništvo na temelju nalaza federalne uprave policije (FUP) ovo djelo ratnog zločina prekvalificiralo u civilno ubojstvo.
Zbog toga su prosvjednici u Mostaru danas mirnom šetnjom do sjedišta područnog ureda ove policije u Mostaru s istaknutim natpisima upozorili na slučaj generala Šantića.

Komentiraj