Prosvjedni skup građana protiv radova u Parku Trnjanska Savica

Borna Filic/PIXSELL

Inicijativa “Čuvajmo naš park” prosvjednim okupljanjem građana zagrebačkog naselja Savica, pod sloganom “Obranili smo jednom, obranit ćemo opet” u četvrtak navečer izrazila je svoje nezadovoljstvo započetim radovima u Parku Trnjanska Savica koji, kako tvrde prosvjednici, predstavljaju devastaciju parka kao javne površine te nepotreban i skup projekt zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, vrijedan oko 12 milijuna kuna.

Pred stotinjak građana koliko ih se okupilo u parku, predstavnik Inicijative “Čuvajmo naš park” Sanjin Đukić zahvalio je građanima na brzoj reakciji i odazivu na prosvjedno okupljanje te rekao kako je u utorak postavljena ploča na ulazu u park s planom radova i preuređenja parka, a u srijedu je gradonačelnik Bandić najavio početak radova dok su iza njegovih leđa bageri već počeli kopati.

“Shvatili smo da će nam, ako ne djelujemo brzo, raskopati cijeli park. Akcijom želimo skrenuti pažnju na to da se u Zagrebu ponovo izbjegavaju demokratski procesi, da se prilikom odluke o preuređenju parka nije pitalo ni građane niti struku, a cijeli je projekt sumnjivog karaktera”, naglasio je Đukić.

Predstavnica Inicijative “Čuvajmo naš park” Nevenka Trumbetaš Bakić ocijenila je da radove u parku smatraju osvetom građanima jer su uspjeli sačuvati park prošle godine kada je gradonačelnik Bandić imao namjeru na toj lokaciji sagraditi crkvu.

“Sačuvali smo park od jedne nelegalne priče da bi nam se sada ‘servirala’ druga nelegalna priča”, dodala je.

To što je netko ‘na svoju ruku’ odlučio potrošiti naših 12 milijuna kuna te pod okriljem noći stavlja ploče o radovima, neprimjereno je, ne poštuje se zakon, rekla je te dodala da je za takvo javno uređenje potreban javni natječaj i konzultirati se sa stanovnicima. To nije naš interes, a nije ni interes grada, dodala je.

Gradonačelnik je, kaže, ovdje pobrkao društveno uređenje – naša demokracija nije Bog zna, što ali ipak je demokracija, nismo u feudalizmu.

Na prosvjednom skupu i kandidati za gradonačelnika  

Na kratkom skupu najavljena je daljnja borba za očuvanje ovog parka, a prosvjednicima potporu su dali i predstavnici Društva arhitekata Grada Zagreba, te nekoliko kandidata za gradonačelnika, među kojima su bili i Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je naš! i nezavisna kandidatkinja Sandra Švaljek.

“Prošle godine smo ovdje prosvjedovali protiv izgradnje crkve u parku na Savici, a podršku sam dala zato što živim blizu, ja sam Tnjanka, i zato što suosjećam s građanima Savice kojima se događa nešto što nisu priželjkivali i nisu imali prilike sami odlučivati o tome. Prilično sam konstarnirana s time što je preko noći netko donio odluku o tome što će biti u njihovom kvartu i tako se gradske odluke ne donose”, rekla je Sandra Švaljek.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]