Prosvjedi zbog nepopularne reforme diljem Francuske, Emmanuel Macron se suočava s izglasavanjem nepovjerenja

Vlada Emmanuela Macrona suočava se s nekoliko prijedloga za izglasavanje nepovjerenja u Nacionalnoj skupštini u ponedjeljak nakon što je njegova vlada prošli tjedan iznudila vrlo nepopularan zakon o mirovinskoj reformi.

Prosvjednici su tijekom vikenda izašli na ulice u većim gradovima nakon što je vlada pokrenula kontroverzni ustavni manevar kako bi usvojila svoj zakon o reformi mirovinskog sustava, što je viđeno kao potez koji bi mogao potaknuti društvene nemire. Očekuje se da će industrijska akcija ovog tjedna poremetiti javni prijevoz, rafinerije, sveučilišta i prikupljanje otpada, dok se sindikati nadaju da će ojačati vladu da povuče mirovinsku reformu, piše Politico.

U subotu je više od 100 ljudi uhićeno u Parizu nakon što su prosvjedi nekoliko tisuća prosvjednika protiv reforme prerasli u nasilje.

Zastupnici francuske Nacionalne skupštine, njih 573, glasat će u ponedjeljak o dva zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja što bi moglo izazvati ostavku Macronove premijerke Elisabeth Borne i njezine vlade. Iako francuski predsjednik ne bi bio prisiljen podnijeti ostavku u slučaju poraza, uspješno izglasavanje nepovjerenja izazvalo bi duboku političku krizu za Macrona.

U subotu je ministar financija Bruno Le Maire rekao da je reforma ‘od vitalnog značaja’ za zemlju i pozvao zastupnike da se ‘suoče sa svojim odgovornostima’. “Neće biti većine koja bi srušila vladu, ali bit će to trenutak istine”, rekao je Le Maire govoreći o glasanju. “Je li dobra ideja srušiti vladu i izazvati politički nered oko mirovinskih reformi? Odgovor je jasno ne”, dodao je.

Macron želi povećati zakonsku dob za umirovljenje sa 62 na 64 godine i produžiti doprinose za punu mirovinu kako bi se uravnotežili računi mirovinskog sustava. Reforma je kamen temeljac drugog mandata francuskog predsjednika i njezino neusvajanje imalo bi posljedice do kraja njegova mandata.

Usred scena bijesa i pobune u parlamentu, premijerka Elisabeth Borne objavila je u četvrtak da je vlada odlučila pozvati se na članak 49.3 ustava kako bi usvojila zakon bez glasovanja, čime je okončana višetjedna žestoka i oštra rasprava. Međutim, pozivanje na članak 49.3 omogućilo je zastupnicima da podnesu prijedlog za izglasavanje nepovjerenja u roku od 24 sata.

Macronova Renesansna stranka izgubila je većinu u Nacionalnoj skupštini na parlamentarnim izborima prošle godine i suočila se s nekoliko zahtjeva za izglasavanjem nepovjerenja posljednjih mjeseci. U znaku produbljivanja krize u Francuskoj, ovo je prvi put da je nekoliko oporbenih stranaka zajedno podnijelo prijedlog za izglasavanje nepovjerenja.

U petak je mala centristička oporbena skupina podnijela međustranački prijedlog koji podržavaju ljevičarski stranke, za koji se također očekuje da će dobiti potporu krajnje desnog Nacionalnog skupa, nakon što je čelnica RN-a Marine Le Pen najavila da će njezina stranka glasovati da za ‘sve prijedloge nema povjerenja’.

“Glasovanje o ovom prijedlogu omogućit će nam da časno okončamo duboku političku krizu”, rekao je centristički zastupnik Bertrand Pancher podnoseći prijedlog.

Macronovi protivnici trebaju potporu 287 zastupnika kako bi srušili vladu – prag koji vjerojatno neće prijeći s obzirom na duboke političke podjele u parlamentu. Nacionalna skupština podijeljena je između Macronove Renesansne koalicije, krajnje desnog Nacionalnog okupljanja i ljevičarske koalicije Nupes. Osim dobivanja potpore ljevice i krajnje desnice, međustranački pokret trebao bi potporu 27 konzervativnih zastupnika Les Républicains da bi prošao. Ali samo 10 planira glasati za prijedlog, rekao je konzervativni zastupnik koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti teme u intervjuu za Playbook Paris.

Očekuje se da će zastupnici glasovati i o drugom prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja koji je podnio Nacionalni skup, za koji se mnogi smatraju da vjerojatno neće proći. Ako vlada preživi glasovanje u ponedjeljak, i dalje će se suočiti s valom prosvjeda ovog tjedna i rizikom od novih socijalnih nemira. U petak je ekstremno lijevi sindikat CGT pozvao na “vidljive akcije” uoči dana prosvjeda i štrajkova diljem zemlje planiranih za četvrtak.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner