FaH

PROSVJEDI Venecijanci se bore protiv egzodusa stanovnika

Nekoliko stotina građana Venecije okupilo se u subotu nastojeći privući pozornost gradskih vlasti na problem iseljavanja stanovnika toga bajkovitog talijanskog grada, strahujući da će u njemu uskoro potpuno nestati života.

Venecijanci svih dobnih skupina okupili su se u sklopu “Venexodusa”, ističući natpise na kojima je pisalo “Zbogom, Venecijo” i “Ne odlazim, ostajem i borit ću se”, a brojni su u rukama nosili putne torbe koje su simbolizirale neprestano iseljavanje stanovnika iz toga grada. U sklopu prosvjeda, muškarac odjeven u halje venecijanskog dužda, ukrcao se u gondolu, simbolično napuštajući grad.

“Venecija godišnje gubi 1000 stanovnika. Taj grad svakodnevno posjeti više od 60.000 turista, a sada u njemu stalno živi njih 55.000 ljudi u odnosu na 100.000 prije 40 godina”, upozorio je predsjednik udruge Venessia.com, Matteo Secchi koja je organizirala okupljanje.

On je Veneciju usporedio s Pompejima, očuvanim romanskim gradom koji je uništen 79. godine u erupciji vulkana Vezuva. “Pretvaramo se u Pompeje, grad privlačan turistima koji su njime oduševljeni, samo što ondje nitko više ne živi”, rekao je Secchi za AFP.

“Stanovnici Venecije nisu protiv turista. Njihovo je pravo da posjete ovaj grad, ali i njegovi stanovnici imaju pravo na nesmetan život u njemu. Trebalo bi pomiriti ta dva potpuno različita svijeta”, smatra Secchi.

Jedna od najvećih primjedbi stanovnika Venecije je smještaj čije su cijene “otišle u nebo”, s obzirom na to da privatni vlasnici kratkoročno iznajmljuju stanove. Drugi je problem nedostatak raznovrsnih poslova.

“Brojni moji prijatelji morali su otići iz grada, ne samo zbog problema sa smještajem, već i zato što se jedina mogućnost zaposlenja nudi u turizmu”, kaže Marco Vidal, tridesetpetogodišnji Venecijanac.

“Ako ste iz nekog drugog sektora, ne možete se zaposliti u struci i morate otići odavde. Mjesne vlasti odustale su prije nekoliko godina od zamisli da potaknu ljude na život u Veneciji, a prvobitna je ideja bila otvoriti razne poslove te stvoriti grad za budućnost, a ne zabavni park”, kaže Vidal.

Prosvjednici, koje su primili članovi gradskih, kažu da su ohrabreni onim što su čuli na sastanku.

Komentiraj