Turska vlada u subotu je pozvala svoje državljane koji žive u Sjedinjenim Državama ili će onamo putovati, da budu “oprezni” zbog “društvenih napetosti” i prosvjeda koji su izbili nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika.

Turske vlasti pozvale su građane da se “ne približavaju mjestima na kojima se prosvjedi zaoštravaju, da poduzmu mjere sigurnosti (…) i pomno prate informacije u lokalnim medijima”.

U subotu, četvrti dan zaredom, tisuće ljudi su sudjelovale u prosvjedima u više američkih gradova kako bi izrazile nezadovoljstvo izborom Donalda Trumpa za predsjednika.

Turski dužnosnici redovito osuđuju “islamofobne” čine kojih je, ocjenjuju, sve više u zapadnim zemljama.

Tako je u prigodi posjeta Minsku, prijestolnici Bjelorusije, u petak, predsjednik Recep Tayyip Erdogan govorio o “nesnošljivosti” koja se, rekao je, “poput kuge širi u nekim europskim zemljama”.

Više zapadnih zemalja upozorilo je svoje državljane da budu na oprezu pri putovanju u Turskoj u kojoj su ove godine počinjeni brojni teroristički napadi, a SAD je prošlog mjeseca naredio evakuaciju obitelji njegova konzularnog osoblja u Istanbulu, upozorivši na “ekstremističke skupine” koje planiraju napade na američke građane.

Komentiraj