EPA/PRESIDENTIAL OFFICIAL WEBSITE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Prosvjedi protiv Rohanija tijekom posjeta mjestu katastrofe u rudniku

Rudari i njihove obitelji prosvjedovali su u nedjelju protiv iranskog predsjednika Hasana Rohanija koji je došao do rudnika Azad Šahr gdje je u nesreći poginulo 26 rudara, pokazale su videosnimke agencija i društvenih mreža.

Na video snimkama i fotografijama agencije Fars, bliske konzervativcima, automobil u kojem se nalazio predsjednik rudari su nekoliko minuta blokirali.

Iranski mediji navode da djelatnici rudnika, koji pripada privatnoj tvrtki, mjesecima ne primaju plaće.

Na jednoj snimci neki rudar oštro proziva Rohanija i govori mu da on ne zna što znači biti rudar i pita ga kako to da ih se tek sada sjetio.

“Izgubili smo kolege, njihove žene su udovice, 170 djece postalo je siročad. Lani smo došli pred policijsku postaju jer nam 14 plaća nije bilo isplaćeno, a predsjednik to ne zna. Rudar prima plaću u vrijednosti od 240 eura, a s tim se novcem ne može živjeti”, rekao je.

Rohani, koji se kandidirao za drugi četverogodišnji mandat na predsjedničkim izborima 19. svibnja, došao je u nedjelju podržati rudare nakon eksplozije u srijedu koja je izazvala smrt 26 rudara dok je njih deveteroica još zatrpano, a ekipe smatraju da im nema spasa.

Rohani je ispred ulaza u rudnik rekao da će, ako se utvrdi da je netko kriv za eksploziju u rudniku, odgovarati za nesreću i biti kažnjen.

Tijekom odlaska s mjesta nesreće prosvjednici su napali Rohanijev automobil.

U brojnim iranskim tvornicama radnici mjesecima ne primaju plaće i mediji redovito izvještavaju o prosvjednim skupovima. Posljednjih godina raste nezaposlenost i osiromašuje stanovništvo pa su to glavne teme izborne kampanje.

Konzervativni kandidati Mohamad Bagher Galibaf, sadašnji gradonačelnik Teherana i vjerski kandidat Ebrahim Raisi obećaju pomoć siromašnima i otvaranje radnih mjesta za oko 3,2 milijuna nezaposlenih Irana, što je 12,4 posto stanovništva. Nezaposlenost je najveća među mladima, 27 posto.

Među šest kandidata za predsjedničke izbore trojica su reformatora i trojica konzervativaca.

Komentiraj