Prosvjedi obilježili početak posjeta kineskog predsjednika Češkoj

EPA/FILIP SINGER

Kineski predsjednik Xi Jinping u ponedjeljak je počeo dvodnevni posjet Češkoj usmjeren na gospodarsku suradnju, a dočekan je prosvjedima i  protivljenjem politici češkog predsjednika Miloša Zemana, ocijenjenoj prokineskom.

“Strateško partnerstvo između dviju zemalja treba se pokrenuti tom prilikom. Bit će najavljena nova kineska ulaganja u Češkoj, u iznosu od oko 45 milijardi kruna (1,66 milijardi eura)”, rekao je Zeman.

“To je novi početak jer su odnosi između Kine i bivše češke vlade bili loši koja je bila pod pretjeranim pritiskom Sjedinjenih Država i Europske unije”, rekao je Zeman u razgovoru za kinesku televiziju CCTV, koji je prenijela CTK.

“Sada smo ponovo neovisna zemlja i sami gradimo našu vanjsku politiku”, dodao je veteran češke ljevice čime je razbijesnio dio češke političke javnosti. Šef oporbene desno orijentirane stranke TOP 09 Miroslav Kalousek ju je ocijenio “odvratnom”.

“Izjava šefa države predstavlja negaciju dugoročne vanjske i sigurnosne češke politike”, ocijenio je.

Prosvjednici su u ponedjeljak blizu ulice koja povezuje zračnu luku Praga i središte grada istaknuli divovsku fotografiju dalaj lame, duhovnog vođe Tibetanaca, u društvu bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela ( 1936.-2011.), bivšeg disidenta i aktivista za ljudska prava.

EPA/FILIP SINGER
EPA/FILIP SINGER

Pedesetak kineskih zastava podignutih na ulicama Praga su nepoznate osobe zamrljale bojom tijekom noći između petka i subote. Za utorak navečer je blizu predsjedništva u praškom dvorcu previđen skup u znak prosvjeda protiv politike Pekinga u odnosu na Tibet.

“Sramimo se predsjednika Zemana i vlade koji su zamijenili zaštitu ljudskih prava sa suradnjom s totalitarnom i komunističkom Kinom”, prema peticiji direktora Nacionalne galerije Jirija Fajta.

U rujnu 2015. Zeman je bio jedini europski predsjednik u Pekingu na vojnom mimohodu na komemoraciji kapitulacije Japana na kraju Drugog svjetskog rata.

Potpisivanje raznih memoranduma  očekuje se prigodom prvog posjeta jednog kineskog predsjednika Češkoj koji će zatim sudjelovati na summitu o nuklearnoj sigurnosti u Sjedinjenim Državama u četvrtak.

Kineska tvrtka CEFC je već nedavno uložila u Češkoj oko 20 milijardi kruna (740 milijuna eura) nakon niza ugovora s prvom zrakoplovnom češkom čarter kompanijom Travel Service.

Komentiraj