gtres/Gtres/PIXSELL

Prosvjedi diljem Katalonije

Zagovornici nezavisnosti Katalonije obilježavaju godišnjicu nedopuštenog referenduma o nezavisnosti, tijekom kojeg je španjolska policija na biralištima ozlijedila stotine osoba, te poručuju kako će nastaviti s odcjepljenjem od Španjolske, javlja HRT.

Više desetaka zagovornika nezavisnosti Katalonije nasilno je ušlo u zgradu predstavništva katalonske vlade u gradu Gironi, gdje su skinuli španjolsku zastavu te postavili onu koja simbolizira samostalnost. Neki od aktivista imali su lica prekrivena maramama, a pri ulasku ih nisu uspjeli spriječiti policajci i pripadnici zaštitarske tvrtke. Prije toga je jedna grupa zauzela lokalni željeznički kolodvor pa sjedanjem na prugu prekinula promet vlakova. Na drugim mjestima su zablokirali ceste.

Referendum organiziran 1. listopada 2017. zabranio je španjolski ustavni sud, no organizatori su nastavili s njegovim održavanjem. Nakon što samostalna katalonska policija nije spriječila ljude da glasuju na teren su izašle španjolska civilna garda i nacionalna policija nasilno uklanjajući glasačke kutije i ljude koji su tijelima blokirali ulaze. Ozlijeđeno je više stotina osoba.

Ni zaboraviti, niti oprostiti, parola je pod kojom u ponedjeljak prosvjeduju studenti na Sveučilištu u Barceloni. Studenti nose katalonske zastave i transparente, prekinuli su ulični promet te palili fotografije španjolskog kralja, bivšeg premijera Mariana Rajoya i oporbene političarke Ines Arrimadas.

Katalonski čelnici najavljuju nastavak borbe za samostalnost

Kada je država shvatila da ovo ne može zaustaviti odlučila se za najgoru moguću akciju. To je shvatila prekasno, kada je šteta već bila nanesena, rekao je komentirajući te događaje tadašnji predsjednik vlade Carles Puigdemont za katalonsku radijsku postaju RAC1. On se nalazi u mjestu Waterloo pored Bruxellesa, gdje je otišao nakon što je španjolska vlada preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom a  njega optužila za pobunu.

Shvaćam da neki misle da sada nema ritma potrebnog za uspostavu republike, jer postoje unutarnje razlike u viđenju sadašnje situacije, no ja se s time ne slažem. Veliki uspjesi se postižu uz maksimalnu ujedinjenost i građansku predanost postizanju cilja. To smo imali tada, istaknuo je Puigdemont.

Više katalonskih lidera nalazi se u pritvoru čekajući suđenja zbog neposluha i pobune. Poslije referenduma na kojem se većina birača izjasnila za odcjepljenje, ali na koji se unitaristi nisu odazvali, u katalonskom parlamentu je izglasano uspostavljanje republike Katalonije. Ona, međutim, u stvarnosti nije zaživjela jer je španjolska vlada posegnula za ustavom, smijenila tadašnju vladu i preuzela direktno upravljanje nad pokrajinom pa organizirala nove izbore u Kataloniji.

Na njima su opet većinu mjesta u parlamentu osvojili zagovornici nezavisnosti. Sadašnji predsjednik vlade Quim Torra tvrdi da su 1. listopada stanovnici pokrajine na obali Sredozemnog mora dali mandat vladi da uspostavi samostalnu državu.

U lipnju ove godine u Španjolskoj su preuzeli vlast socijalisti, smijenivši nakon sedam godina konzervativnu narodnu stranku. Novi premijer Pedro Sánchez, koji je bio podržao bivšeg premijera Mariana Rajoya po pitanju intervencije u Kataloniji, ponudio je Torri referendum o većoj autonomiji, no ovaj je to odbio.

Katalonija na sjeveroistoku Španjolske od 1978. ima svoju vladu,  parlament, policiju i korištenje jezika u institucijama, no ustav donesen te godine nakon uvođenja demokracije ne dopušta organiziranje referenduma o punoj nezavisnosti.

Komentiraj