Prosvjed Zelenih i antifašista protiv komemoracije bez incidenata

Filip Kos/PIXSELL

U središtu Bleiburga u subotu u 11 sati bez incidenata održan je prosvjed protiv komemoracije žrtvama Križnog puta u organizaciji koruške podružnice stranke Zelenih te bleiburške podružnice Antifašističke akcije na kojem se okupilo pedesetak ljudi, a nadgledalo isto toliko austrijskih  policajaca.

Tijekom jednosatnog prosvjeda članovi Zelenih i Antifašističke akcije održali su govore u kojem su istaknuli nužnost zabrane komemoracije na Lojbaškom polju koju smatraju skupom zagovaratelja nacizma.

Prosvjedu se pridružilo i desetak antifašista iz Austrije i Slovenije te stanovnika Bleiburga.

Prosvjednici su nosili transparente s natpisima ‘Nikad više’ i ‘Za zabranu ustaških i nacističkih susreta’ na njemačkom i slovenskom jeziku.

Skup kojeg je organizirao bivši zastupnik stranke Zeleni Karl Oellinger trebao se održati na Lojbaškom polju na kojem se održava komemoracija žrtvama Križnog puta, ali je prosvjed iz sigurnosnih razloga premješten u središte Bleiburga.

Koruška policija je ranije ovog tjedna najavila da će pojačati sigurnosne mjere za vrijeme održavanja komemoracije kako bi se spriječile provokacije koje bi mogle prerasti u sukobe.

Početkom tjedna neslaganje s održavanjem komemoracije na Lojbaškom polju izrazio je gradonačelnik Bleiburga Štefan Visocnik koji je komemoraciju nazvao ”krinkom za slavljenje nacizma i ustaštva” te da taj skup na kojem se očekuje 15.000 ljudi predstavlja ”ozbiljan rizik za javni red”.

Komentiraj