Facebook

PROSVJED U ZAGREBU: Gostovanje diktatora Erdogana žmirenje je na kršenje ljudskih prava

“ERDOGANOVIM gostovanjem žmirimo na sva kršenja ljudskih prava koje uzrokuje represivna Erdoganova politika!”, glavna je poruka mirnog zagrebačkog prosvjeda protiv predsjednika Turske Republike Recepa Tayyipa Erdogana.  Podsjetimo, u pratnji šestorice ministara, stotinjak članova osiguranja i protokola i više od sto turskih gospodarstvenika turski predsjednik u dvodnevnom je posjetu Zagrebu.

Organizatori prosvjeda su Inicijativa Dobrodošli! i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL, a danas je bio razvijen i transparent: EU, prodala si dušu vragu! Prosvjed nekoliko aktivista revno su pratile vrlo jake policijske snage.

Skinimo maske

“Pozivamo na skidanje maski i na odbacivanje pristupa kojim hrvatske vlasti, primajući ovog diktatora u svoju zemlju pod izlikom gospodarskih investicija, ignoriraju sva kršenja ljudskih prava koja su posljedica Erdoganovih politika. Gospodarska korist za Hrvatsku krajnje je sumnjiva i nejasna, no zato su podaci i dokazi o kršenju cijelog niza prava u Turskoj itekako potvrđeni i poznati”, stoji u pozivu.

Naime, tursku vlast se optužuje za ubijanje izbjeglica na granici sa Sirijom. Isto tako Turska je ilegalno natjerala tisuće izbjeglica da se vrate u Siriju. Organizatori naglašavaju klako su uvjeti u prihvatilištima i detencijskim centrima za izbjeglice u Turskoj nisu dostojni ni za jedno živo biće, a kamoli osoba kojima treba utočište i sigurno okruženje.

Maltretiranja i uhićenja

“Turska je zemlja u kojoj se aktiviste, akademske i medijske radnike svakodnevno verbalno maltretira, uhićuje zbog podržavanja i objavljivanja sadržaja koji ne ide na ruku službenoj Ankari, kažnjava enormnim novčanim kaznama pod izlikom da iznose klevete vladajućoj stranci i drži ih se u šaci kroz podmićivanje urednika i vlasnika medija što uzrokuje autocenzuru, a neki od slučajeva ubojstava novinara još uvijek nisu istraženi. A ako ni to nije dovoljno, ne škodi ponoviti i kako je Turska zemlja u kojoj se sustavno krše radnička prava, prava žena te prava LGBT osoba, zemlja u kojoj još od završetka Prvog svjetskog rata vlada etnički sukob između Turaka i Kurda, zemlja u kojoj se s neistomišljenicima suočava tzv.  protuterorističkim akcijama.

Komentiraj