Marko Jurinec/PIXSELL

Prosvjed u Varaždinu zbog prijevoza srednjoškolaca

Županijska organizacija Mladih HNS-a Varaždinske županije organizirala je u četvrtak ujutro prosvjed na Autobusnom kolodvoru u Varaždinu jer, kako je istaknuto, Vlada nije osigurala sredstva za nastavak sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca.

Na mirno okupljanje „Jednaka šansa za sve“ odazvalo se stotinjak mladih i članova HNS-a te učenika-putnika.

Alen Grabar, predsjednik Županijske organizacije Mladih HNS-a i potpredsjednik Mladih HNS-a Hrvatske istaknuo je da se već nekoliko mjeseci upozorava na veliki problem koji roditelje očekuje na jesen.

„Odlukom Vlade i ministra obrazovanja Šustara ukida se sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca Varaždinske županije. Ovo je katastrofalno stanje. Roditelji srednjoškolaca će plaćati autobusne karte i do 1300 kuna. Ako imaju više djece to će biti vrlo velik teret za njihov budžet, pogotovo na sjeveru Hrvatsku gdje je prosječna plaća niža od državnog prosjeka“, rekao je Grabar i pozvao ministra da dođe u Varaždinsku županiju roditeljima pojasni ovakvu odluku, a premijera Oreškovića da se ponovno uvede sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca.

U Varaždinu je bio i predsjednik Mladih HNS-a Hrvatske Matija Zamaljačanec koji je rekao da je prošla vlast s HNS-om podržavala sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca, a da današnja „priča da im je prioritet obrazovanje, a kroz svoje aktivnosti i mjere koje donose pokazuju suprotno“.

„Vlada mora donijeti neke odluke prije raspuštanja i bez obzira hoće li i kada biti izbori, djeca će ići u školu, a roditelji moraju znati što ih čeka u rujnu“, rekao je Zamljačanec.
Varaždinski župan Predrag Štromar pojasnio je da će mjesečne karte za srednjoškolce biti od 650 do 1300 kuna, umjesto dosadašnjih od 30 do 100 kuna uz sufinanciranje države i Županije.

„Upozoravamo već pet-šest mjeseci da Vlada nije osigurala dovoljno sredstava za prijevoz srednjoškolaca za ovu godinu i da se uopće ne razmišlja o prijevozu srednjoškolaca za iduću godinu. Ova vlada se raspada i želimo prije nego se raspadne da donese odluku kojom će se garantirati da srednjoškolci imaju uvjete da mogu redovno ići i završiti školu“, kazao je župan Štromar i naveo da prema analizi iz 2005., prije uvođenja sufinanciranja prijevoza, 30 posto djece u rubnim općinama Varaždinske županije nije išlo u srednju školu jer roditelji nisu mogli osigurati do 1300 kuna.

„Ako ova država ne želi državu znanja neka javno kaže da nema sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca i roditelji neće upisivati djecu u srednju školu. Ići će odmah raditi i to u Njemačku jer je jeftinija jednosmjerna karta do Muenchena nego mjesečna do srednje škole“, završio je Štromar.

Po dosadašnjem modelu država je sufinancirala 75 posto troškova prijevoza, a ostatak Varaždinska županija s 3,5 milijuna kuna godišnje te dio prijevoznici. Tako su roditelji mjesečno trebali plaćati od 30 do 100 kuna.

Komentiraj