Prosvjed u tri hrvatske bolnice: “Tražimo pravednu i dostojanstvenu plaću za svoj rad”

Zdravstveni sindikati u srijedu su organizirali prosvjed “Pet do 12”. Zaposleni su se okupili u krugu bolnica, gdje otkud su poručili Vladi da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji i da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora.

“Moramo se pitati koliko je ostalo vremena do potpunog kolapsa zdravstvenog sustava. Od zaposlenih se očekuje da žrtvuju zdravlje, a istovremeno im se ne želi platiti. Tražimo pravednu i dostojanstvenu plaću za svoj rad”, rečeno je na prosvjedu, uz skandiranje: “Idemo do kraja”.

“Medicinska sestra s 20 godina radnog staža, koja radi u Intenzivnoj, koja ima troje djece, koja dakle ima puno olakšica, dobije plaću od 7.000 kuna, s blagdanima i nedjeljama. Sestre rade same na po dvadesetak pacijenata, a u EU medicinska sestra skrbi za tri do četiri pacijenta, sve ostalo se dodatno plaća”, kazala je za N1 jedna zdravstvena radnica.

“Ljudi iz sektora zdravstva svakodnedno odlaze, trebamo se zapitati tko će nas sutra liječiti. Politiku i odnos prema zdravstvu treba promijeniti”, kazala je djelatnica iz KBC-a Split. “Nadamo se da do štrajka neće doći i da će ovakve kampanje uroditi plodom”, rekla je.

U akciju oko 12 sati u srijedu uključile su se KBC Zagreb, OB Dubrovnik i KBC Split zastojem rada kroz pola sata, sat vremena ili 15 minuta, ovisno o organizaciji. Poručili su kako su akcijom odlučili i građane i Vladu upozoriti na to da je u sustavu neizdrživo jer medicinske sestre i liječnici tijekom cijele godine rade u opterećujućim uvjetima, bez odmora jer rade iz prekovremene satnice u satnicu, a nemaju vremena niti za godišnji.

Komentiraj