PROSVJED U SLAVONSKOM BRODU “Ovo su naših 7 zahtjeva, ako ih Hrvatska ne ispuni idemo u blokade”

Ivica Galovic/PIXSELL

U četvrtak u 18 sati u Slavonskom Brodu je započeo prosvjed protiv onešišćenja zraka kojeg su organizirale građanske inicijative i ekološke udruge. Cilj prosvjeda je, navode organizatori, zaustavljanje onečišćenja zraka koje dolazi iz rafinerije u Bosanskom Brodu.

S pozornice ćemo poslati 7 zahtjeva koje stavljamo pred Republiku Hrvatsku”, rekla je za Novu TV Javorka Jokić, aktivistica grupe Brođani za Brod. Traže održavanje sastanka predstavnika Vlade u Slavnonskom Brodu s predstavnicima Grada, županije te civilnim sektorom i ostalim građanskim inicijativama; međunarodni sastabak s predstavnicima Republike Srpske i BiH; modernizaciju i plinifikaciju rafinerije, lociranje zaposlenika Ministarstva zaštite okoliša u Slavonski Brod, usmjeravanje dobiti Janafa od transporta prema djeci oboljeloj od malignih bolesti s područja Slavonskog Broda te uvođenje Zakona o kvaliteti naftnih derivata koji se transportiraju.

Jokić je dodala kako Vladi daju rok od dva tjedna. Ako se naši zahtjevi ne ispune onda ide građanski neposluh koji će uključivati blokadu granica, blokadu ulaza i izlaza, blokadu institucija koje su uključene u donošenje odluka, a zadnji korak je tužba protiv Republike Hrvatske”, zaključila je.

Komentiraj