PROSVJED U PARIZU Poziv Grcima da zaokruže “ne”

EPA

Nekoliko tisuća francuskih prosvjednika u četvrtak je pozvalo grčke birače da odbace oštre mjere štednje koje im je nametnula Europska unija, neizravno im sugerirajući na taj način da zaokruže “ne” na referendumu koji će se održati u nedjelju.

Prosvjedi u Parizu koje su organizirali ljevičarski pobunjenici iz vladajuće francuske Socijalističke stranke, idu protiv onoga za što se zalaže vlada predsjednika Francoisa Hollandea koja smatra da bi zaokružiti “ne” predstavljalo opasan korak prema mogućem izlasku Grčke iz eurozone.

  • Nekoliko tisuća francuskih prosvjednika u četvrtak je prosvjedovalo u Parizu.
  • Pozvali su grčke birače da odbace oštre mjere štednje koje im je nametnula Europska unija.

Policija je procijenila da se na Trgu Bastilje, tradicionalnom mjestu okupljanja prosvjednika, u četvrtak okupilo njih oko 3000.

Na transparentima koje su isticali pisalo je “Dosta je oštrih mjera štednje” i “Solidarnost s grčkim narodom, otpisivanje duga”.

No istraživanje javnog mišljenja koje je provela tvrtka Harris Interactive pokazuje da dvije trećine ispitanika anketiranih u Francuskoj želi da europske zemlje prestanu posuđivati novce Grčkoj, a 53 posto ih vjeruje da Grčka neće vratiti nijedan od svojih dugova. Samo četiri posto sudionika ankete vjeruje da će Grčka vratiti dug.

Francuski ministar financija Michel Sapin rekao je da bi glasanje “za” na nedjeljnom referendumu omogućilo dijalog s Grčkom o mogućem nastavku dogovora.

Komentiraj