FaH

PROSVJED U BRAZILU: Deseci tisuća prosvjednika traži odlazak predsjednice

Deseci tisuća prosvjednika okupili su se u većim gradovima u nedjelju tražeći odlazak predsjednice Dilme Rousseff dok Brazil potresa teška politička i gospodarska kriza.

Oporba se nada masovno pokrenuti svoje pristaše kako bi se izvršio pritisak na parlamentarce koji oklijevaju organizirati glasovanje o povjerenju predsjednici koju optužuje za financijske malverzacije. Ankete pokazuju da više od pola Brazilaca želi opoziv Dilme Rousseff, koja je izabrana na drugi četverogodišnji mandat tijesnom većinom 2014. godine.

Demonstracije su protekle mirno, s tisućama ljudi odjevenih u nacionalne žute i zelene boje, koji su nosili natpise “Dilma van” i “Zaustavite korupciju”, javlja agencija Reuters.

“Ova vlada više ne može ostati na vlasti. To nije klasna borba između bogatih i siromašnih, već borba protiv korupcije”, rekao je Andre Cerqueira, inženjer i jedan od prosvjednika u Rio de Janeirou.

U glavnom gradu Braziliji, prosvjednici su nosili veliku lutku koja predstavlja bivšeg predsjednika Lulu u zatvorskoj odori s lancem i kuglom na kraju te natpisom “Operacija Carwash” – naziv pod kojim se protiv njega vodila istraga o državnoj naftnoj tvrtki Petrobras. Policija procjenjuje da se samo u Brasiliji okupilo 50.000, dok agencija AFP prenosi da ima oko 100.000 ljudi.

Rousseff je pozvala u subotu navečer Brazilce na miran prosvjed jer se strahuje od sukoba između pristaša i protivnika vlade. “Upućujem apel protiv nasilja. Svi imaju pravo na prosvjed, nitko, ni s jedne strane, nema pravo na nasilje”, rekla je ona.

Organizatori prosvjeda u nedjelju građanski su pokreti desnice koji su već prošle godine sazvali tri dana prosvjeda istog tipa. Na najvećem okupilo se 1,7 milijuna Brazilaca u ožujku 2015.

Komentiraj