PROSVJED U BABINOJ GREDI: Roditelji i učenici traže odgovore o sigurnosti OŠ Mijata Stojanovića

Marko Mrkonjic/PIXSELL

Stotinjak roditelja i učenika Osnovne škole Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi prosvjedovalo je u srijedu ispred škole tražeći od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da ih izvijesti je li školska zgrada sigurna od mogućeg urušavanja zbog poljuljane statike i radova na dvorani, koji su počeli i prestali prije dvije godine, nakon što je iskopana jama duboka šest metara.

“Je li škola sigurna ili nije, mi ne možemo dati odgovor na to. Očekujemo da to mjerodavni kažu. Građevinska inspekcija je prošle godine donijela rješenje o zabrani građenja u jami i navela je da je škola u opasnosti”, rekla je novinarima ravnateljica škole Đurđica Babić, dodajući kako od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta očekuje da se očituje o tome je li škola sigurna za nastavnike i učenike, a konačnu odluku o dolasku djece u školu prepušta roditeljima.

Prosvjednicima se pridružio i načelnik općine Babine Grede Josip Krnić, koji je rekao da roditelji imaju puno pravo tražiti odgovore na pitanja koja ih muče. “Općina je do sada uložila dva milijuna kuna u pripremu projekta izgradnje školske dvorane”,  rekao je, podsjećajući kako je gradnja sportske dvorane počela prije dvije godine, ali nije se otišlo dalje od iskopnih radova.

“Investitor je Vlada RH, koja je bila osigurala 22 milijuna kuna za izgradnju dvorane, ali s ozbirom na to da izvođač nije izvodio radove dogovorenom dinamikom, neiskorišteni proračunski novac otišao je negdje drugdje.  Došla je nova Vlada koja ne poštuje odluke stare i nastao je veliki problem. U proračunu je za ovu godinu za dvoranu osigurano tek 800.000 kuna, što je premalo da bi se novi izvođač radova uveo u posao”, objasnio je Krnić.

Rekao je da je Vukovarsko-srijemska županija pristala sufinancirati izgradnju sportske dvorane s tri milijuna kuna, koliko će osigurati i općina kroz kredit. Rješenje je da ministarstvo u radove hitno uvede novog izvođača, koji bi najprije “sanirao školsku zgradu”, koja je neposredno uz iskopanu jamu zbog koje su zidovi i popucali, rekao je načelnik Josip Krnić.

“Prosvjed smo organizirali jer škola nije za održavanje nastave. Čuli smo da našu djecu na jesen namjeravaju voziti u školu u Županju. Nemamo ništa ni protiv toga, ali želimo da nam netko razjasni cijelu situaciju i kaže što se namjerava učiniti. Babina Greda ima školu već 241 godinu, a sada smo došli do toga da nam djeca ne mogu ići u školu”, rekla je Marijana Breškić-Bušić.

Osnovnu školu u Babinoj Gredi pohađa 320 učenika.

Komentiraj