Hrvatska
Decoration icon

stipedije

Prosvjed studenata ispred MZOS-a zbog kašnjenja isplate državnih stipendija

Autor:

Petar Glebov/PIXSELL

Dvjema studenticama  Akademije dramske umjetnosti (ADU) koje ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) prosvjeduju zbog kašnjenja isplata državnih stipendija u petak poslijepodne pridružilo se stotinjak studenata koji su ponovno zatražili usklađivanje stipendija s akademskom a ne fiskalnom godinom kao i ostavku ministra Predraga Šustara.

Zvižducima, bubnjevima, trubama i povicima “ostavke” prosvjednici su dočekali predstavnika Ministarstva koji ih je pozvao na razgovor te mu poručili da ne žele razgovarati u njihovim uredima jer su to već učinili bez ikakvih rezultata.

Istaknuli su i kako je njihov prosvjed samo djelić borbe za besplatno i slobodno obrazovanje te da ne žele da im nestručni ljudi odlučuju o sudbinama.  Neke od poruka prosvjednici su uputili i transparentima “Fešta će biti kada Šustar ode” , “Ostavka! Izbori! Odmah!”,  “Znanje je moć, naoružajmo se znanjem”.

Studente je podržao i dekan ADU Borna Baletić koji je im je poručio a ne govore ministru da ode nego da ga pozovu na dogovor. Dodao je kako je i on dio sustava pa smatra da je i na njemu odgovornost, ali i da je “problem što cijeli sustav nije dobar, a parapolitičke struje ne dopuštaju da se išta promijeni na bolje”.

Podržala ih je i profesorica ADU Una Bauer rekavši kako je studentima zbog kašnjenja stipendija ugrožena egzistencija te da ne mogu učiti između dva posla koja obavljaju.

Najavili su i kako nastavljaju prosvjed unatoč tom što su stipendije dijelom isplaćene.

Prosvjed su, među ostalim, podržali i Mreža mladih Hrvatske te Inicijativa za bolju Hrvatsku.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)