Grupa građana uz potporu više organizacija civilnoga društva u ponedjeljak navečer ispred splitske Banovine organizira prosvjednu akciju “Split gori”, želeći nakon nedavnog požara upozoriti na probleme prostornog planiranja, sanacije i odlaganja otpada te upravljanja gradom.

“Pošaljimo poruku da je Split naš grad i da je vrijeme da kvaliteta i sigurnost života svih građana i građanki postanu prioritet”, stoji u pozivu grupe građana, koji prosvjed organiziraju “s obzirom na to da su izjave odgovornih osoba za vrijeme i nakon velikog požara na rubu Splita uzrokovale dodatno nepovjerenje građana u sustav”.

Zahtijevaju sanaciju i sustavno planiranje postlegalizacijskih naselja i istočnih dijelova Splita u nadolazećim procesima izrade novog ili izmijenjenog GUP-a, hitno i odgovorno djelovanje u pogledu odlagališta otpada Karepovca “kao tempirane bombe koja izravno ugrožava zdravlje svih građana i građanki, prema pravilima struke”, te preuzimanje odgovornosti “za upravljački, organizacijski i komunikacijski fijasko koji je doveo do ugroze ljudi i imovine”.

“Posljedice loših političkih odluka koje se tiču tri navedena područja osjetili smo posebno u trenucima kada je Split i okolna mjesta pogodio požar, a što nam je jasno pokazalo da se Splitom zadnjih 10-tak godina ne upravlja u skladu s potrebama građanama”, poručuju organizatori prosvjeda.

Pozivaju Splićane da im se pridruže u slanju zajedničke poruke podrške i zahvalnosti svim vatrogascima, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, Torcidi i svim građanima i građankama koji su sudjelovali u gašenju požara.

Prosvjed počinje u 20.30 sati na Zapadnoj obali nasuprot zgrade Banovine.

Komentiraj