PROSVJED PROTIV BANDIĆA (16h): „Njima Manhattan, a nama smeće“

Treći prosvjed na Trgu Bana Jelačića, opet subotom, opet u 16 sati (danas, 1. veljače) protiv načina vladavine Milana Bandića u Zagrebu, mogao bi biti najveći dosad. Pet govornika, građana, aktivista, i sedam bendova. Red poruka i red glazbe. Ali organizatori kažu da se ne opterećuju brojkama, važne su im, kažu, poruke. Važno im je da se osjeća da se grad Zagreb budi, da rastu emocije, da sve više ljudi, stanovnika grada, želi reći: „Dosta je!“, javlja Net.hr.

Prosvjede strpljivo organiziraju udruge građana, predvode ih „Zelena akcija“, „Pravo na grad“ i „Siget“, vode volonteri i ništa im nije ometalo: prosvjedovali su i u dane izborne šutnje, i pod kišobranima, unatoč pljucanjima analitičara da su takva okupljanja „jedva tisuću ljudi“ neučinkovita.

Iva Marčetić, arhitektica koja se posebno bavi dostupnošću stanovanja za sve, iz udruge „Pravo na grad“, u razgovoru za Net.hr kaže da joj je dosta i tih ciničnih komentara o besmislu prosvjeda. „Žalostan je taj ciničan diskurs prema onima koji se bune. Ljude boli. Ne smijemo pristati na stanje apatije i živjeti u uvjerenju da se ne može drugačije i bolje. Mi ne bi smjeli pristajati na normalnost činjenice da imamo gradonačelnika koji svako malo ode u zatvor. Koji je ujutro na suđenjima za ozbiljni kriminal a popodne se druži s premijerom. Moramo zahtijevati više od toga.“, kaže Iva Marčetić.

U fokusu njihovih prosvjeda su najnovije odluke gradonačelnika Bandića, prije svega izmjene GUP-a, ali i najavljeno poskupljenje odvoza smeća – odnosno, dugogodišnje nerješavanje problema otpada u Zagrebu. Datum, 1. veljače, je odabran zato jer je tog dana trebao početi nov izračun odvoza smeća, no, odlukom Ustavnog suda privremeno je obustavljena ta gradska odluka. Ali ne i ukinuta. Činjenica da je odluka privremeno obustavljena nipošto ne „odgađa“ i razloge za prosvjed. „Zbrinjavanje otpada u Zagrebu je dugogodišnji problem i Bandićeva ekipa ga ne želi ili ne zna riješiti. Na jednom od prosvjeda imali smo transparent: „Njima Manhattan, a nama smeće“. To je sukus Bandićeve vladavine.“, kaže drugi naš sugovornik, jedan od organizatora prosvjeda, dugogodišnji aktivist „Zelene akcije“ Bernard Ivčić.

Komentiraj