Zbog prosvjeda djelatnika Studentskog centra u Zagrebu, na Markov trg stigla je interventna policija, a podignuta je i ograda. “Hoćemo ugovor”, viču sindikalisti ispred Vlade.

Sindikalisti žele zaštiti svoja prava, kazala je jedna štrajkačica za N1. To im je naime onemogućeno jer nije potpisan kolektivni ugovor. Pred njima je sastanak s klubovima zastupnika u Saboru od kojih očekuju da im pomognu. Na prsvjedu im se prethodno pridružio  i zastupnik Ivan Pernar.

‘Pozvali su nas u Klub zastupnika SDP-a znači oni koji su zakuhali, u podne idemo u Klub HSS, koji stalno drže štenge, a u 13 idemo u Klub HDZ-a onih koji su sada u foteljama i odgovorni za rješavanje za našeg problema. Ako nas premijer bude želio primiti, prekidamo sastanke i idemo k njemu.. Ali svima njima je socijalni dijalog, kojega su im puna usta u kampanji, ispijanje kava s predsjednicima sindikalnih središnjica. Socijalni dijalog je samo prazno slovo u Hrvatskoj…Ako ne dobijemo odgovore danas iz vlade i sabora, sutra ćemo ići u gradski vodovod jer tamo završavaju oni oni koji ne znaju odgovore’, rekao je jedan od štrajkaša, prenosi Index.

Podsjetimo kako predstavnici četiriju sindikata, koji djeluju u SC-u, traže potpisivanje već usuglašenog kolektivnog ugovora koji bi im zaštitio postojeća i osigurao neka nova prava.

Sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak to ne želi učiniti jer je SC u dugovima i postupku sanacije, te kaže da su materijalna prava zaposlenika SC-a iznadprosječna. Iz Sanacijskog vijeća kao razloge nepotpisivanja KU-a navode da nemaju ovlasti za to, odnosno da o tome treba odlučiti MZOS.

Radnici zagrebačkog SC-a već nekoliko dana štrajkaju i prosvjeduju pred studentskim domovima, poručujući da neće odustati od štrajka dok se ne potpiše kolektivni ugovor.

Komentiraj