FaH

PROSVJED MIGRANATA: Mađarska policija zaustavila izbjeglice koji žele napustiti logor

Mađarska policija koja čuva ograđeni migrantski logor pored srbijanske granice u srijedu je zaustavila oko 300 migranata koji su prosvjedovali i željeli krenuti pješice prema Budimpešti.

Sirijac kojega su prosvjednici izabrali za glasnogovornika predao je peticiju upravi u logoru u gradu Kiskunhalasu, stoji u izjavi policije, te je zatim pozvao migrante na prosvjedni marš do mađarskoga glavnoga grada, oko 150 kilometara sjeverno.

Video snimka na internetskoj stranici indeks.hu pokazuje desetke ljudi koji viču “sloboda, sloboda”  iza visoke žičane ograde dok deseci policijskih vozila i policajci s psima patroliraju područjem da osiguraju logor.

“Oko 300 od 484 zadržanih migranata prosvjeduje protiv toga što su zatvoreni i protiv sporog rješavanja njihovih zahtjeva”, stoji u izjavi. “Dovedene su znatne policijske snage da čuvaju  logore za migrante koji čekaju na procesuiranje njihovih zahtjeva za azilom  i onemogućit će migrante koji pokušavaju napustiti  logor”.

Logor je zatvorenog tipa jer se u njemu nalaze migranti koji su bili po zakonu protjerani iz Mađarske no nisu još uvijek deportirani. Policija je razgovarala s migrantima i vjerojatno neće biti sukoba, rekao je Gyorgy Bakondi, savjetnik za nacionalnu sigurnost premijera Viktora Orbana, za javnu televiziju M1.

Komentiraj