PROSVJED KURDA U BERLINU U turskim napadima u Afrinu ubijeno 25 civila

Autor:

epa06469762 Turkish soldiers train with their tanks and armored vehicles near Syrian-Turkish border, at Hatay, Turkey, 24 January 2018. Reports state that the Turkish army is on an operation named 'Operation Olive Branch' in Syria's northern regions against the Kurdish Popular Protection Units (YPG) forces which control the city of Afrin. Turkey classifies the YPG as a terrorist organization.  EPA/SEDAT SUNA

Najmanje 25 članova iste obitelji, uključujući djecu, poginulo je u turskim zračnim napadima na kurdsku enklavu na sjeverozapadu Sirije, doznaje se od liječničkih izvora u ponedjeljak, a protiv ofenzive u kojoj turska rabi i njemačko oružje prosvjedovali su Kurdi u Berlinu.

Najveća bolnica u gradu Afrinu primila je 25 mrtvih tijela, članova iste obitelji, rekao je jedan liječnik te bolnice za dpa.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) objavio je, međutim, da je poginulo 13 ljudi, uključujući petero djece i tri žene, a stradali su u turskom napadu na selo Kabola na jugoistoku Afrina. U napadu je ozlijeđeno još petero članova iste obitelji.

Turska agencija Anadolija izvijestila je da je u napadima tijekom noći poginulo 40 “terorista”. Turska ističe da nema civilnih žrtava.

Mustafa Bali, glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga, rekao je da turski zrakoplovi i dalje nadlijeću civilna područja u Afrinu.

“Zrakoplovi i dalje napadaju područja u predgrađima gađajući i ubijajući uglavnom civile u selima Arab i Jaran i nasumično granatiraju ta područja teškim topništvom”, rekao je.

On tvrdi da su Kurdi u ponedjeljak uspjeli oboriti jednu tursku bespilotnu letjelicu u predgrađu Afrina.

Istodobno, u vladinim napadima na sjeverozapadu Sirije u ponedjeljak je poginulo 16 ljudi u gradu Sarakeb, čime je od nedjelje u pokrajini Idlib poginulo 33 ljudi.

Idlib je jedina pokrajina pod kontrolom sirijske oporbe, uključujući militante povezane s Al-Kaidom.

Prosvjed u Berlinu

Turska je pokrenula vojnu akciju u Afrinu prije tjedan dana kako bi protjerala kurdsku miliciju YPG koju podržava SAD, a Ankara smatra teroristima.

U akciji koristi i njemačke tenkove Leopard 2A4m, po fotografijama s mjesta događaja.

Petero prokurdskih prosvjednika zbog toga je u ponedjeljak u Berlinu nakratko prekinulo vladinu konferenciju za novinare, tražeći od njemačke vlade da prekine izvoza oružja.

Prosvjednici, koji su bili djelomično maskirani, vikali su: “Njemački tenkovi van iz Kurdistana” i “Njemačko oružje, njemački novac ubijaju ljude širom svijeta”. Istaknuli su također zastavu YPG-a s natpisom “Prekinite izvoz oružja”.

Ubrzo nakon toga napustili su konferencijsku dvoranu, a policija je obaviještena o incidentu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.