Prošlo je 12 godina od premijere ‘Društvene mreže’. Mnogi su ga proglasili najboljim filmom godine

Društvena mreža (The Social Network) je američka drama iz 2010. godine koju je režirao David Fincher, a čija radnja progovara o osnutku jedne od najpoznatijih internetskih društvenih mreža na svijetu − Facebooku.

Facebook je postao globalni društveni fenomen, točka oko koje su se te se još uvijek vode brojne medijsko-kulturološke rasprave. Film dobro naznačava svoju startnu poziciju te je obavija velom dvoznačnosti – je li posrijedi tek dobro odrađen posao kojim su njegovi osnivači namlatili brdo novca na staroj ljudskoj želji da voajeristički zaviruju u tuđe živote te na narcističkoj želji većine ljudi da se pokazuju (virtualnom, dakle imaginarnom) svijetu ili je pak posrijedi sasvim novo strukturiranje društvenih odnosa, koje će primat preuzeti u skoroj budućnosti. Fincher je vješto balansirao između naznačenih smjernica, poigravajući se stavovima i osjećajima samih gledatelja.

‘Društvena mreža’ jedan je od kritički najhvaljenijih filmova 2010. godine. Osvojio je 3 nagrade Oscar − najbolji adaptirani scenarij, najbolja originalna glazba i najbolja montaža; 4 nagrade Zlatni globus − najbolji film (drama), najbolji redatelj (David Fincher), najbolji scenarij i najbolja originalna glazba i 2 nagrade BAFTA − najbolja montaža i najbolji adaptirani scenarij. Udruženja mnogih američkih filmskih kritičara proglasili su ga najboljim filmom godine. Inače, film je svoju premijeru imao 24. rujna 2010. godine na New York Film Festivalu.

Komentiraj