Tajni agent FBI-a pomogao je spriječiti teroristički napad na New York, objavili su američki dužnosnici. Policija je uhitila jednog muškarca u SAD-u i dva u Pakistanu i Filipinima. Pred njima su optužbe da su planirali terorističke napade na Times Square i podzemnu željeznicu, a namjeravali su ih proveszti u ime Islamske države. Jedan od osumnjičenih rekao je i kako su željeli stvoriti ‘sljedeći ‘9/11’.

Uhićeni trojac koristio se aplikacijama za dopisivanje kako bi planirali napad. Napad je spriječen prošle godine uz pomoć tajnog agenta FBI-a, koji se predstavljao kao pristaša Islamske države i komunicirao s uhićenim trojcem. Detalji planiranog napada otkriveni su u petak, kada je i tužiteljstvo podignulo optužnicu protiv 19-godšnjeg Abdulrahman El Bahnasawyja, kanadskog državljanina uhićenog u SAD-u, 19-godišnjeg Talha Haroona, američkog državljanina uhićenog u Palkistanu te 37-godišnjeg Russella Salica sa Filipina.

El Bahnasawy je uhićen u svibnju prošle godine, a prošlog se listopada izjasnio krivim po sedam točaka optužnice povezanih s terorizmom. Haroon je uhićen u Pakistanu u rujnu prošle godine, a Salic na Filipinima ovog travnja. Svi će biti izručeni SAD-u.

Napadi su uključivali detonaciju eksploziva na Times Squareu u New Yorku, kao i na njujorši sustav podzemne željeznice. Spominjala se i pucnjava na ljude na određenim koncertima. Trojac je napade planirao izvesti za vrijeme svetog muslimanskog mjeseca Ramazana, prošle godine, a navodno su inspirrani napadima u Parizu i u Belgiji.

Komentiraj