Prošle godine pala proizvodnja jabuka, ali zato su u usponu šljive, jagode i mandarine

Autor:

30.09.2021., Zagreb - Jesensko zahladnjenje vremena. Dozrele jabuke. rPhoto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je u 2022. pala proizvodnja jabuka i krušaka u odnosu na godinu ranije, dok je istodobno porasla proizvodnja šljiva, jagoda, mandarina i ostalog voća.

Proizvodnja jabuka prošle je godine smanjena u odnosu na godinu ranije za 21,9 posto, na 47.892 tone. Smanjena je i proizvodnja krušaka, za 43,3 posto, na 2.186 tona.

Rast proizvodnje zabilježen je kod šljiva, za 86,6 posto, na 11.342 tone, jagoda za 65,8 posto, na 3.314 tone, mandarina za tri posto, na 41.784 tone, višanja i trešanja za 36,5 posto, na 8.510 tonu, breskva i nektarina za 23,8 posto, na 3.945 tona, marelica za 428,2 posto, na 698 tona, oraha za 203,3 posto, na 1.022 tone, lješnjaka za 33,1 posto, na 2.589 tona te smokvi za 26,1 posto, na 1.235 tona.

Ukupna proizvodnja grožđa u prošloj je godini iznosila 117.608 tona, što je rast od 1,2 posto prema godini ranije. Prirod po trsu je iznosio 1,3 kilograma, što je rast od 8,3 posto.

Među povrćem rast proizvodnje je zabilježen kod rajčica, za 18,9 posto, na 31.582 tone, mrkve za 38,7 posto, na 10.953 tone, sve vrste salate za 9,9 posto, na 6.479 tona, krastavaca i kornišona za 23,4 posto, na 12.910 tona, lubenice za 11,1 posto, na 23.985 tona, dinje za 67,3 posto, na 3.216 tona te poriluka za 0,2 posto, na 1.876 tona. Istodobno je pala proizvodnja paprike, za 38,7 posto, na 10.451 tonu, kupusa bijelog i crvenog za 11,6 posto, na 28.813 tonu, luka i češnjaka za 26,9 posto, na 16.905 tona itd.

Masline su u 2022. u odnosu na godinu ranije ostvarile rast proizvodnje, za 68,1 posto, na 40.112 tone.

OZNAKE:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.