PROŠLE GODINE 324 AKCIJE: Spašeno 611 osoba i 197 plovila na moru

Dino Stanin/PIXSELL

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) 2015. godine koordinirala je 324 akcije na moru u kojima je spašeno 611 osoba i 197 plovila, a poginule su nažalost 33 osobe.

Prošle godine spašene su 163 osobe manje nego 2014. godine, poginulih je također bilo nešto manje nego pretprošle godine, a godina je protekla bez nestalih osoba na moru. Prošle se godine dogodilo 11 sudara plovila, 43 plovila su se nasukala, potonulo ih je 11 plovila, a zbog požara na njima, izvedeno je devet akcija spašavanja plovila i posada, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Slično kao i 2014. godine, najviše intervencija na moru – njih 48 bilo je zbog kvarova pogonskih strojeva na plovilima i upravljačkim sustavima, a manji broj intervencija zbog nestanka pogonskoga goriva.

Iako je 2015. godine bilo manje spasilačkih akcija na moru, u nesrećama i nezgodama ozlijeđena je 41 osoba, što je znatno više u odnosu prema 2014. godini.

Organizirano je i poduzeto 57 hitnih medicinskih prijevoza pacijenata, intervencijom/transportom medicinskog osoblja do mjesta nesreće ili na mjesto nesreće ili medicinskim savjetima.

Roniocima je pomoć pružena 17 puta (deset ronilaca s bocama, sedam na dah), 13 akcija poduzeto je zbog nezgoda daskaša, znatno manje nego 2014. godine, a spašeno je 15 kupača.

Po statističkim podatcima za 2015. godinu, unatoč manjem broju poduzetih i koordiniranih spasilačkih akcija, najviše nesreća na moru i dalje se nažalost događa zbog nedovoljnog nautičkog iskustva, tehničke neispravnosti te slabe opremljenosti brodica, upozorava to ministarstvo. Svim sudionicima u pomorskom prometu opetovano savjetuje da slušaju vremensku prognozu i usklade plovidbu s nautičkom osposobljenošću i znanjem, što im znatno može pomoći u opasnosti zbog nevremena.

Tijekom 2015. godine dogodila se 31 lažna uzbuna (false alert), što je također mnogo, zbog čega Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture nautičarima preporučuje da povremenu obnove stečena znanja upravljanja brodicama i jahtama te da se obvezatno pridržavaju pravila i propisa kad je riječ o sigurnosti plovidbe morem.

Komentiraj