Kultura
Decoration icon

Šibenik

Proslavljen prvi rođendan: Kuća umjetnosti Arsen u godinu dana postala dom svih vrsta umjetnosti

Autor:

Press

U Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku u petak je održana svečanost povodom prvog rođendana dvorane. Više od šest tisuća posjetitelja pogledalo je prethodnih 360 dana više od 200 raznovrsnih programa u Kući umjetnosti Arsen koja je, otkako je svečano otvorena, postala dom svih vrsta umjetnosti. U 360 dana prikazano je više od 150 filmskih projekcija, održana su 24 žanrovski vrlo raznolika koncerta, izvedeno je 26 dječjih predstava i deset suvremenih plesnih predstava.

Na današnjoj su svečanosti bili predstavnici šibenske gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Željkom Burićem, ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić i oni najzaslužniji za stvaranje programa; Jelena Svirčić, zaslužna za program Art Kina Arsen, Sergej Mioč, kojem Bubamarci mogu zahvaliti dječje predstave, Ruža Raguž Cukrov, ravnateljica šibenske Glazbene škole čiji su mali talenti u Arsenu svirali i natjecali se, Zorana Mihelčić, osnivačica plesnog teatra Sjena koja je birala plesne predstave i voditeljica Odjela programske produkcije u Tvrđavi kulture Šibenik Morana Periša.

“Osjećam se ugodno i ponosno zato što se nalazimo u Kući umjetnosti Arsen čiji je sadržaj upravo ono što je Arsen bio. Ponosan sam i na način kojim se Kućom Arsen upravlja i kada se to spoji s Azimutom na drugom kraju rive, imamo jednu posebnu priču. Sinergija gradske i javne uprave pokazala se kao dobitna kombinacija i čestitam svima koji su sudjelovali u tome”, rekao je gradonačelnik Željko Burić.

Ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić zahvalila je svima koji su sudjelovali u kreiranju programa za Kuću umjetnosti Arsen. “Ovo mjesto zamislili smo kao mjesto otvoreno za sve, za različite teme i različite programe. Mjesto na kojem se svi skupa razvijamo. Veselim se onome što slijedi i što će to biti još snažnije i intenzivnije, a naša želja je da se ovaj prostor nikad ne zaključa i da nikad više ne doživimo pustoš koja je nekada tu vladala”, poručila je.

Koordinatorica filmskog programa Art kina Arsen Jelena Svirčić istaknula je kako je grad otvaranjem Kuće umjetnosti Arsen dobio mjesto gdje se mogu gledati vrhunska filmska ostvarenja. “Njegujemo društveni karakter odlaska u kino, ne samo među publikom, već i između filmskih djelatnika, autora i gledatelja, pa su projekcije u Arsenu često popraćene razgovorima s redateljima i redateljicama, glumicama i glumcima. Doživljaj filma na velikom platnu neusporediv je s onim koje pruža kućni ekran, a ono po čemu se art kina poput Arsena razlikuju od ostalih je poticanje i njegovanje odlaska u kino kao kulturnog, društvenog i edukativnog čina”, istaknula je.

Arsen je postao i drugi dom Dječjem ansamblu Virko koji prije otvaranja Kuće umjetnosti nije imao pozornicu. Sergej Mioč, predstavnik kazališta Virko, naglasio je da su neke njihove predstave ponavljali i po četiri puta jer su bile rasprodane. “Danas kada spomenemo Šibenik svima zablistaju oči, a u Kući umjetnosti Arsen gostovala su renomirana dječja kazališta iz cijele Hrvatske”, rekao je Mioč.

Osim kazališne, u Arsenu je svoj dom pronašla i plesna umjetnost. Program je birala Zorana Mihelčić, osnivačica plesnog teatra Sjene. “Suradnja Sjena i Tvrđave kulture Šibenik počela je otvaranjem Mihovila na kojem već niz godina otvaramo naš Šibenik Dance Festival i drago nam je da se ta suradnja nastavlja. Ja sam svjedok vremena kada nije sve bilo ovako, a sada osjećam da živimo ispod virtualne kupole kulture. Svi se otimaju da dođu ovdje i pokažu svoje projekte. Oduševljava me što tim u Arsenu bira programe koji su zaista za svakoga i Šibenik zaista više nikad neće biti isti”, rekla je.

Uz plesače, jedinstven prostor za nastupe, ali i natjecanja dobili su i učenici šibenske Glazbene škole Ivana Lukačića. “Značaj ove dvorane je golem. Šibeniku nedostaje koncertna dvorana i Kuća umjetnosti Arsen odigrala je tu veliku ulogu te pružila mjesto na kojem se predstavlja i klasična glazba. Ponosna sam što u svemu tome sudjeluje i Glazbena škola”, naglasila je ravnateljica škole Ruža Raguž Cukrov.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.