PROSLAVIO SE KRATKIM PRIČAMA: Raymond Carver živio je u svijetu ljudi s margine

Američki pisac kratkih priča i pjesnik, rođen je 25. svibnja 1938. godine. Smatra se glavnim američkim piscem s kraja 20. stoljeća i glavna je snaga u revitalizaciji kratke priče u 1980-tima.

Njegov otac, kvalificirani radnik iz pilane Arkansasu, bio je ribar i težak pijanica, a Carverova majka radila je povremeno kao konobarica i prodajni službenik.

Mladi Raymond je u slobodno vrijeme uglavnom čitao romane Mickeya Spillane i publikacije kao što su Sports Afield i Outdoor Life i lovio ribu s prijateljima i obitelji. Kasnije je radio s ocem u pilani u Kaliforniji.

U lipnju 1957, u dobi od 19, oženio se 16-godišnjom Maryann Burk, koja je upravo diplomirala na privatnoj biskupskoj školi za djevojčice. Njihova kći, Christine La Rae, rođena je u prosincu 1957. Kada im je iduće godine rođeno drugo dijete, dječak po imenu Vance Lindsay, Carver je imao 20 godina. Carver uzdržava svoju obitelj radeći kao domar pilane i radnik na pili, dostavljač, i asistent u knjižnici. Tijekom braka, Maryann je radila kao konobarica, prodavačica, administrativni pomoćnik i srednjoškolska učiteljica engleskog jezika.

Carver je postao zainteresiran za pisanje u Kaliforniji, gdje je preselio sa svojom obitelji, jer je njegova punica imala kuću. Tamo upisuje tečaj kreativnog pisanja koji drži romanopisac John Gardner, koji mu je postao mentor te je imao veliki utjecaj na Carverov život i karijeru.

Komentiraj