Početak vojno-redarstvene akcije Oluja, prije dva desetljeća, svečano je obilježen i u Sisku, koji je dao golem doprinos obrani zemlje i oslobađanju okupiranog dijela Hrvatske.

Na prigodnoj svečanosti u utorak govorili su sudionici Oluje, a na dane ponosa i slave prisjetili su se kroz priče o običnim, često anonimnim braniteljima i ljudima.

Tako se brigadir HV-a Ivica Matanović, zapovjednik satnije u Drugoj gardijskoj brigadi Grom, prisjetio mnogih detalja o svojim suborcima, koji su herojskim podvizima dali doprinos uspjehu oslobodilačke akcije.

 

  • Na svečanosti je prikazan 20-minutni dokumentarni film o Oluji koji je snimio Željko Rakarić, a uredio viši kustos sisačkog Gradskog muzeja Ivica Valent.

 

Ratna liječnica dr. Maja Rudelić Zadrović emotivnim je sjećanjima govorila o djelovanju saniteta početkom akcije, te o povratku u njenu rodnu Petrinju.

Ratni reporter i tadašnji urednik Sisačkog tjednika Vladimir Pajtlar brojnim je detaljima oživio sjećanje na oslobađanje okupirane Banovine.

Sudionike svečanosti su, u ime organizatora, pozdravili zamjenik sisačke gradonačelnice Marko Krička i predsjednik Koordinacije gradskih udruga iz Domovinskog rata Josip Brodarac.

Na svečanosti je prikazan 20-minutni dokumentarni film o Oluji koji je snimio Željko Rakarić, a uredio viši kustos sisačkog Gradskog muzeja Ivica Valent.

U povodu obljetnice Oluje izaslanstva Grada Siska, braniteljskih udruga, obitelji poginulih branitelja i drugi, položili su vijence i zapalili svijeće uz središnji križ Gradskog groblja i uz spomenik poginulim braniteljima Siska na Kontrobi.

Također su obišli Spomen sobu poginulim hrvatskim braniteljima.

Komentiraj