PROPALI PUČ: Gulenovi odvjetnici strahuju za njegov život

FaH

Odvjetnici turskog klerika Fetullaha Gulena izjavili su u petak da se boje za njegov život nakon što je Turska zatražila Gulenovo izručenje iz SAD-a zbog navodne umješanosti u propali puč.

Odvjetnici očekuju da će Gulen, koji je više puta zanijekao bilo kakvu vezu s pučem 15. srpnja, ostati živjeti na svom posjedu u Pennsylvaniji.

“Čuli smo da je Turska zabrinuta da bi gospodin Gulen, taj krhki, vremešni propovjednik mogao pobjeći u neku drugu zemlju”, rekao je Reid Weingarten iz odvjetničke kuće Steptoe&Johnson, nazivajući te optužbe “apsurdnim”.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan traži izručenje Gulena, koji od 1999. živi u egzilu u SAD-u, zbog navodne organizacije neuspjelog puča u kojem je u noći s 15. na 16. srpnja ubijeno 237 ljudi. Predsjednik Barack Obama je kazao da će ga Washington izručiti samo ako Turska dostavi uvjerljive dokaze.

Weingartner i Michael Miller, još jedan odvjetnik Steptoea, rekli su da su dokazi iz slučaja iz 2015. koji je financirala turska vlada protiv Gulena na sudu u Pennsylvaniji pokazali da se Ankara oslanja na upitne dokaze.

Gulena se u tom slučaju optuživalo da je u propovjedi 2009. poslao kodirane poruke svojim pristašama u turskom pravosuđu da progone sljedbenike druge vjerske sekte. Poruke Gulenu uzvraćale su se putem jednog popularnog televizijskoj šoua, tvrdila je turska vlada. Američki savezni sud odbacio je slučaj u lipnju.

Dužnosnici turske vlade, međutim, kažu da su dokazi pouzdani jer Gulen djeluje u tajnosti i šalje kodirane poruke svojim sljedbenicima.

Turska je proteklih dana poslala SAD-u nove dokumente s navodnim dokazima da Gulen stoji iza neuspjelog puča. Američki dužnosnici kažu da ih proučavaju.

Komentiraj