Propali pregovori francuske vlade i sindikata, štrajk se nastavlja

Francuska vlada u četvrtak nije uspjela riješiti krizu nastalu zbog predložene mirovinske reforme te su sindikati najavili nastavak štrajk u vrijeme božićnih blagdana, a premijer .

U dva tjedna industrijske akcije diljem Francuske paraliziran je promet, povremeno su zatvarane škole, a na ulice je izašlo preko pola milijuna ljudi protiv plana reformi predsjednika Emmanuela Macrona.

Vođa tvrdolinijaškog sindikata CGT Philippe Martinez rekao je da su sindikati odlučili nastaviti štrajk i najavio je “novi prosvjed  i štrajk 9. siječnja”.

“Premijer nije čuo što ulica govori”, rekao je Martinez novinarima nakon sastanka s premijerom Edouardom Phillippeom.

Premijer Phillippe je nakon sastanka sa sindikatima u četvrtak rekao da je vlada odlučna u tome da okonča posebne mirovinske režime. Također očekuje da će novi mirovinski zakon biti izglasan prije ljeta.

U priopćenju koalicija sindikata predvođena CGT-om navodi da neće biti primirja u vrijeme Božića kada milijuni Francuzi putuju svojim obiteljima.

Sindikat zaposlenih u željeznici UNSA pozvao je na “stanku u vrijeme školskih praznika” koji počinju u petak navečer, rekao je njihov glavni tajnik Didier Mathis, prenosi agencija France presse..

Gotovo 60 posto vlakova predviđenih za 23. i 24. prosinca zasad je otkazano zbog štrajka strojovođa.

Sindikat strojovođa CGT, vodeći u nacionalnim željeznicama odlučio je nastaviti paralizirati željeznički promet u cijeloj zemlji

“Dvije su akcije predviđene: Božić štrajkaša i velika okupljanja 28. prosinca”, objavio je CGT.

Vođa umjerenijeg sindikata CFDT-a, koji se sudržavao od poziva na prosvjede 9. siječnja, kaže da se još ne slaže s vladinim prijedlogom da se za dobivanje punog iznosa mirovine treba raditi nakon 62. godine.

Sindikati se protive Macronovu prijedlogu izmjena mirovinskog sustava po kojemu bi rad za dobivanje pune mirovine trajao do 64. godine, umjesto do 62.

Komentiraj