Tužiteljstvo BiH: Nema uvjeta za Mamićevo izručenje Hrvatskoj

Danas je, pred Sudom Bosne i Hercegovine, održano ročište na kojemu se razmatrao zahtjev hrvatskog Ministarstva pravosuđa za izručenje bivšeg Dinamova čelnika Zdravka Mamića.

“Nema uvjeta za primjenu ugovora o izručenju”, rekao je Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić nakon izlaska sa Suda, te dodao kako je razlog to što je većina djela za koje se Mamić tereti počinjena prije potpisivanja sporazuma između Hrvatske i BiH, prenosi tportal.

Kako javlja nogometplus Rajić je izjavio da je prema optužnici samo sedam radnji izvršeno nakon 28. studenog 2012. godine kada je ugovor stupio na snagu te je iznio konstataciju da su obrana i Tužiteljstvo BiH pred sudom imali jednake stavove. Nagovijestio je da će prema postupku sudac Strika sada iznijeti svoje mišljenje vijeću koje će potom donijeti odluku koja se može očekivati u roku od idućih deset do petnaest dana.

Tužiteljica Gordana Bosiljčić je također rekla da je od 32 kaznena djela za koja se prema optužnici tereti Zdravko Mamić njih sedam počinjeno nakon potpisanog Ugovora o izručenju državljana BiH i Hrvatske. Također je ustvrdila da nije ispunjen ni uvjet obostrane kažnjivosti.

Podsjetimo, Hrvatska od Bosne i Hercegovine traži izručenje Mamića po drugoj optužnici koja je protiv njega podignuta pred Županijskim sudom u Osijeku i potvrđena u svibnu kada mu je zbog toga određena i mjera pritvora.

Mamića i još šest okrivljenika tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, oštetili Dinamo za oko 200 milijuna kuna. Optužnica se odosi na Mamićevog sina Maria, brata Zorana, bivšeg Dinamova direktora Damira Vrbanovića te na poduzetnicke Sandra Stipančića i Igoar Krotu te menadžera Nikkyja Artura Vuksana.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinam i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna. Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Mamić je u lipnju prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama. Neposredno prije izricanja presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

Komentiraj